Ohlédnutí za Gypri Futsalovou Ligou 2015/2016

Školní rok 2015/16 přinesl na Masarykovo gymnázium v Příboře další sezónu Gypri Futsalové Ligy. Do soutěže přihlásilo 62 hráčů, kteří vytvořili celkem 9 týmů, v nichž mělo své zástupce 12 tříd, přičemž žádného zástupce nevyslala jen prima, sekunda a 1.B. První kolo se konalo 9. října 2015, kdy se v plné kráse ukázalo, jak bude celá Gypri Futsalová Liga probíhat. Týmy byly rozděleny do dvou kvalifikačních skupin.

Už během podzimních zápasů se začaly krystalizovat silnější a slabší týmy. Například Kunec Guys se beznadějně drželi u dna tabulky. Každý zápas byl hrán pod dohledem rozhodcovského dua Mgr. Jiří Šplíchal – Mgr. Daniel Reichert. Během týdne se, na facebookových stránkách ligy objevovaly animace ve formátu gifů, což je novinka z předešlého ročníku, kterou přinesli noví organizátoři Pavel Střelec a Jakub Monsport. Ti se ujali své funkce v prosinci 2014 a právě v následujících měsících, přesněji v březnu, přinesli novinku ve formě gifů neboli animací. Po dvaatřiceti zápasech, během kterých z organizačních důvodů odpadl tým Google Players, byla na řadě utkání vyřazovací části. Do čtvrtfinálových zápasů tedy nastoupilo 8 týmů. Odvetná utkání poslala do semifinále 4 týmy. Postup do finále si vybojovali Pekaři z rumu a Dream team. O bronz se měly porvat Mastné fleky s Ohnivými Trenclemi. Předtím se však ještě uskutečnily zápasy o pátou až sedmou pozici. Páté místo si vybojovali Oktávané, k nimž ze šesté příčky vzhlíželi Kocurkovi Rampleníci, následovaní hochy Martina Kunce (Kunec Guys), kteří v dramatickém utkání o předposlední příčku zvítězili nad Sranda Týmem.

Letošní ročník byl velmi inovativní, neboť se už od začátku školního roku pracovalo s vedením školy na spoustě vylepšení naší studentské ligy. Představení první novinky přišlo 20. března 2016, když byl odhalen Putovní pohár Gypri Futsalové Ligy. Pohár si získal i své trvalé umístění v jedné ze školních vitrín na chodbě gymnázia. Uběhly dva dny a Gypri Futsalová Liga zveřejnila další bombu v podobě nového futsalového míče. Taktéž už byla v podvědomí žáků informace o superfinále Gypri Futsalové Ligy, které se odehraje 19. dubna 2016 v průběhu vyučování. O čtyři dny později byl spuštěn nový web shrnující veškeré důležité poznatky o „Příborské nejvyšší futsalové soutěži“.

Vypjatá atmosféra a nedočkaví fanoušci – to vládlo našemu gymnáziu poslední dny před velkým Superfinále. Nedočkavcům se konečně splnil sen a ono památné úterý devatenáctého konečně přišlo. Organizátoři si připravili vskutku netradiční program. Naplněná hala MGP nejprve viděla slavnostní zahájení s úvodním proslovem následované soutěží o nejlepšího penaltového střelce. Kolem jedenácté hodiny začal zápas o třetí místo mezi Mastnými fleky a legendárními Ohnivými Trenclemi. Ačkoli se oba týmy snažily, nedokázal ani jeden z nich nic udělat s nerozhodným skóre 4:4, a tak musel zápas „jít do penalt“. Ty s přehledem proměnili chlapci z Ohnivých Trenclí a stali se tak prvními medailisty tohoto dne. Další, tentokráte již fanouškovská, soutěž se týkala střelby gymnastickým balónem na branku.

Po jejím konci zazněla nad palubovkou hymna, během níž fanoušci povstali, oba týmy se slavnostně seřadily do řad, hráči si podali ruce a už přišel hvizd rozhodčího Mgr. Jiřího Šplíchala, jenž začal celý finálový zápas. Diváci neúnavně fandili a jejich podpora přinesla své ovoce na straně třeťáků. Trefil se Jakub Monsport. Pekařům však radost nevydržela dlouho, neboť se ani nenadáli a po fantastických gólech Ondřeje Chromečky a Ondřeje Štěpána prohrávali o dva góly. Kapitán Pekařů z Rumu Viliam Hnitka byl nadmíru nespokojen s průběhem zápasu, a tak dvěma góly zavelel ke vzdoru. Dlouho se hrálo za nerozhodného stavu než po dlouhém výhozu gólmana Adama Očkoviče poslal svůj tým do vedení 4:3, krásnou trefou, výborně hrající Ondřej Štěpán. Už už to vypadalo na futsalovou senzaci, avšak zkušenosti Pekařů se projevily, když hladový Pavel Střelec a Vojtěch Rafaj přidali po gólu a obrátili utkání ve svůj prospěch. Jelikož Ondřej Chromečka nevyužil slibné šance, poslal Viliam Hnitka v samém závěru zápasu svůj tým do dvougólového trháku. V posledních sekundách se prváci snažili s výsledkem ještě něco udělat, ale marně. Pekaři z Rumu potvrdili roli papírového favorita, i když fanoušci věřili více Dream Teamu, a utkání dovedli do zdárného konce, čímž se stali mistry Gypri Futsalové Ligy pro sezónu 2015/16. Dlouho, předlouho linul se z jejich kabiny hlasitý zpěv a smích.

Sečteno podtrženo. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 62 hráčů, rozdělených do 9 týmů, kteří ve 48 zápasech dohromady vstřelili neuvěřitelných 339 gólů. Diváci, kteří na utkání zavítávali občas i v hojném počtu, se zcela jistě velmi dobře bavili.

Konečné pořadí:

1. Pekaři z Rumu
2. Dream Team
3. Ohnivé Trencle
4. Mastné fleky sx
5. THC Balcarona
6. Rampelníci
7. Kunec Guys
8. Sranda Tým

Vzkaz organizátorů Gypri Futsalové Ligy Pavla Střelce a Jakuba Monsporta: „Děkujeme vedení školy a učitelům za podporu, fanouškům za jejich povzbuzování a hráčům za odvahu hrát. Příští ročník se na vás budeme těšit znova, ať už na tribunách, či přímo na place. Udělejme společně Gypri Futsalovou Ligu stejně nezapomenutelnou, jako byla letos.”

Jakub Monsport, Pavel Střelec, Jáchym Pantálek

futsal_16

Horní řada: Tung Ngoc Tran (3.B), Filip Hladej (3.B), Pavel Střelec (3.B), Jakub Monsport (3.B), Petr Šimůnek (3.B), Viliam Hnitka (3.B)
Dolní řada: Vojtěch Rafaj (3.B)