Adaptační kurz 1. ročníků 2021/2022

Ke slovesu „adaptovat se“ evidujeme podle slovníku synonym tato: přizpůsobit se, přivyknout, uvyknout, zvyknout si…

Třetí zářijový týden letošního školního roku si naši nováčci z řad vyššího gymnázia sbalili tašky a batůžky, nasedli za poněkud dramatických okolností do jednoho místo do dvou autobusů (ale komu by se chtělo čekat na další, když před námi bylo takové dobrodružství) a vyrazili na chatu Bílá do obce Bílá v Beskydech. A tam se přizpůsobovali novému kolektivu, přivykali na prostředí a učitele, uvykali režimu kurzu a zvykali si na to, že časy základní školy jsou definitivně pryč a že čelí nové etapě svých životů. A to etapě zásadní.

Přátelství vzniklá během střední školy prý patří k těm, která vydrží na celý život. A na Bílé jich při šplhání po lanech, běhání do kopce s obřím batohem, hledání nenalezitelných a luštění nevyluštitelných šifer rozhodně pár vzniklo. Rozdělávaly a hasily se ohně. V kotlících bublaly polévky mnoha vůní a chutí. Utíkalo se, křičelo, ba přímo řvalo při povzbuzování, skládaly se básničky, recitovalo se, jedlo a odpočívalo, tancovalo a smálo.

Týden utekl jako voda. Vše korunovali příjemní instruktoři z řad septimy, kteří programem naše prváky provedli. Autobusem zpátky nejelo šedesát jednotlivců, ale dva čerstvě upečené kolektivy. Přejeme jim čokoládovou polevu příštích čtyř let na gymnáziu a taky krásné vzpomínky na chvíle na Bílé, kdy se poznávali jinak než ve školních lavicích.

Adaptační kurz byl součástí projektu „Zpátky…“, který je spolufinancován z rozpočtu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Mgr. Lenka Ocásková, třídní učitelka 1.B

logo_msk