Francie, MGP, říjen 2015

Nuže, pár slov o našem úžasném zahraničním jazykově-vzdělávacím pobytu ve Francii, který se uskutečnil v rámci projektu „Mluv – speak – sprich – parle“ (projekt OPVK, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.00/56.1085) ve dnech 17. – 23. října 2015.

pr_z

Během sobotního poledne jsme se postupně „nalodili“ do autobusu, jenž měl být naším domovem dalších 20 hodin. Cesta probíhala vesměs klidně, zasmáli jsme se a ochutnali, co dobrého k snědku nám maminky nabalily.

Po nepohodlné a probdělé noci vystoupili účastníci zájezdu před pařížským Pantheonem. Ještě za šera vedly naše první krůčky po francouzské půdě ke snu mnoha žáků příborského gymnázia – ke světoznámé Sorbonně. Celý nedělní den jsme objevovali mnohá zákoutí překrásné Paříže. Od královského hradu přes katedrálu Notre-Dame a pařížskou radnici až k dalším pamětihodnostem francouzské metropole. To vše bylo zakončeno fantastickou prohlídkou Louvru. V podvečer nás páni řidiči dovezli na hotel. Dlouho do noci se z našich pokojů linul zpěv a smích.

Po pondělní vydatné snídani následoval tolik očekávaný kurz francouzštiny. Nervy a strach námi třásly, ovšem slečna učitelka byla nakonec velmi příjemná a vyučování proběhlo bezproblémově. Mnohému nás naučila!

Nemohli jsme se dočkat, až konečně „vypadneme“ z Paříže a zamíříme na západ do Normandie. Nejprve byla na programu prohlídka krásného Rouenu. Hrázděné domy, které jsou pro toto město typické, a katedrála, která je ještě mohutnější a krásnější než ta pařížská, nám učarovaly. Necelé dvě hodinky po odjezdu z Rouenu se konečně dočkali i milovníci vojenské techniky, když spatřili jedinečný exemplář tanku Tiger I stojící nedaleko městečka Vimoutiers. Dívky – ne tolik interesované v těchto věcech – jen nechápavě hleděly na partu mladíků poskakujících kolem tohoto ocelového monstra. Následoval už jenom nákup francouzských specialit a pozdější konzumace těchto dobrot k večeři.

V úterý jsme se již nacházeli v samém srdci Normandie, a proto jsme nemohli nenavštívit městečko Bénouville a tamější Pegasus Bridge, kde výsadkem paragánů započala celá operace Overlord. Kolem britského tanku Churchill jsme se dostali až k první invazní pláži do města Arromanches, kde byla k vidění další vojenská technika. Po návštěvě bunkrů střežících Atlantický val příborská omladina uctila památku padlých amerických vojáků na vojenském hřbitově, který se nachází nad další invazní pláží, nad pláží Omaha. Písek byl nabrán do nádob, kamínky do kapes, vzácné momenty zachyceny na desítkách fotek a už se zájemci mohli účastnit prohlídky v muzeu operace Overlord. Cestou jsme ještě stihli navštívit skromnější německý vojenský hřbitov a obdivovat krásy Mont Saint Michel. Katedrála a přilehlé domečky poskládané v malebných uličkách vyrostly na skalnatém ostrově vystupujícím z přílivové oblasti. Ohromující zážitek. Před ubytováním jsme „vzali ztečí“ další z obchodních domů a po vyčerpávajícím dni se dosyta najedli. Tu noc jsme spali jako dudci.

Středeční ráno, které jsme zahájili prohlídkou města Le Mans s jeho velkolepou katedrálou, bylo završeno návštěvou závodního okruhu a přilehlého muzea, kde je vystaven i kopřivnický Tatraplán. Odpoledne katedrála v Chartres a navečer tolik opěvované Versailles. Impozantní. Toto slovo nejlépe vystihuje zhmotněný rozmar krále Ludvíka XIV.

Další den zrána pokračovala naše, již započatá, vizita Paříže a individuální program. Většina se vydala na Eiffelovu věž a následně do Invalidovny. Mnozí z nás využili dvanáctihodinový rozchod k nákupu suvenýrů, k posilnění se před cestou domů i k jiným věcem, které se v Paříži dají dělat. Unavení, špinaví, promoklí, leč šťastni a plni dojmů jsme se zastavili ještě v Remeši, kde jsme si prohlédli další slavnou gotickou katedrálu. Pak už jsme si to namířili domů, do naší krásné zemičky.

Těžko přetěžko loučili se žáci s tímto zájezdem doufajíce, že se něco podobného bude někdy opět opakovat. Obrovské díky organizátorům zájezdu v čele s panem učitelem Mgr. Petrem Caloněm.

Za kolektiv účastníků zájezdu Jáchym Pantálek, 3. A