Hudební Modlitba za Ukrajinu

Píseň Боже великий, єдиний, kterou nacvičili pod vedením Mgr. et Mgr. art. Blanky Hrubé zpěváci, vybraní napříč třídami nižšího a vyššího gymnázia, završila sbírku na pomoc obyvatelům Ukrajiny, realizovanou na Masarykově gymnáziu ve dnech 3. – 11. 3. 2022. Tato Modlitba za Ukrajinu pochází z roku 1885 a jejím autorem je ukrajinský skladatel Mykola Lysenko. Video, zachycující průběh podpůrných akcí na gymnáziu, natočili a sestříhali žáci septimy Filip Vychodil, Ondřej Linart a Pavel Martinů.

.

.

Sbírka se uskutečnila v reakci na aktuální dění na Ukrajině. Jejího uspořádání se zhostila pětice žákyň naší školy – Agáta Kahánková, Adéla Richterová, Anežka Klosová, Anežka Pěluchová a Eliška Phuong Luongová. Žáci, učitelé i veřejnost, ti všichni dostali příležitost přispět do sbírky nejen v ranních hodinách (7:30 – 7:50), ale také o velké přestávce (10:30 – 10:50) nebo po vyučování (13:30 – 14:00).

Mezi primární potřeby patřil zdravotnický materiál (např. obvazy, léky, rukavice, autolékárničky, …), hygienické potřeby (vlhčené ubrousky, dezinfekce, dámské potřeby, zubní kartáčky, zubní pasty, …), nezbytné potřeby na spaní (spacáky, karimatky, deky či přikrývky, …), trvanlivé potraviny a v neposlední řadě také potřeby pro malé děti (pleny, přesnídávky, ubrousky, …).

Veškerá vybraná pomoc bude využita pro dobrou věc a poputuje tam, kde je jí nyní nejvíce potřeba. První část sbírky – zdravotnický materiál a potřeby na spaní, obdrží Český červený kříž ve Frýdku-Místku, který zajistí jeho distribuci dále směrem na Ukrajinu. Druhá (větší) část sbírky zůstane nyní ve škole a bude ve spolupráci s městem Příbor vydávána dle potřeby ukrajinským občanům, kteří budou hledat zázemí v Příboře a jeho okolí.

Všem, kteří do sbírky přispěli, chceme touto cestou poděkovat za pomoc. Věříme, že náš společný příspěvek v podobě zdravotnického materiálu, hygienických prostředků, léků, potravin, přikrývek, … přinese aspoň na chvíli ulehčení v životě těm, kteří naši pomoc v této těžké době nejvíce potřebují.

.