Joe Alon opět jede

Ani třetí „covidový“ rok gypri nezastavil a pro velký úspěch obou minulých ročníků jsme opět zahájili a „slušně rozjeli“ třetí ročník mezinárodního projektu Joe Alon Connection Program. Projekt se rok od roku utěšeně rozrůstá. Zatímco v prvním ročníku se vedle izraelské školy projektu účastnila za českou stranu pouze naše škola, v druhém ročníku přibyla druhá izraelsko-česká dvojice škol (za českou stranu to byla škola v Dobrušce) a v letošním, třetím ročníku zlákala zakladatelka projektu, paní Rachel, k účasti na projektu školu v Boskovicích.

Na gypri letošní ročník odstartoval v listopadu první „českou“ schůzkou, kdy účastníci, jak ti čeští, tak izraelští, dostali za úkol natočit zhruba minutu dlouhé video, ve kterém se představí a uvedou o sobě nějaký zajímavý fakt. Videa pak všichni účastníci nahráli na digitální nástěnku, aby byla přístupná pro všechny.

V prosinci pak došlo prostřednictvím platformy Zoom k první česko-izraelské online schůzce „z očí do očí“ (tedy z monitoru do monitoru), v jejímž průběhu se ukázalo, že mezi českými a izraelskými studenty je podobností víc, než by se zdálo. Co se na celé schůzce nakonec ukázalo jako nejtěžší, nebyly ani tak technické výzvy v podobě toho, že část studentů se Zoomu účastnila ze školy, zatímco část, která byla v té době zrovna v karanténě, „zoomovala“ z domu, ale skutečný problém nastal ve chvíli, kdy se mělo končit – nikomu se totiž končit nechtělo. Izraelští studenti sami iniciovali myšlenku vytvoření společného chatu, aby mohli s novými českými kamarády zůstat ve styku. Češi myšlenku rádi přijali a, pokud víme, studentský česko-izraelský chat kvete a prospívá.

Hned zkraje nového roku, 4. 1. 2022 proběhla druhá online schůzka, které opět předcházelo setkání ve škole. Na něm se „alonovci“ rozdělili do skupin po čtyřech, vybrali si jedno ze čtyř témat – umění, hudba, sport a jídlo a na dané téma připravili krátkou prezentaci nebo video. Online schůzka tentokrát proběhla netradičně z domu, protože jedním z témat setkání byla „Coffee Culture / Cultural Café“ (kávová kultura / kulturní kavárna), během které jsme si navzájem ukázali, co rádi pijeme, když si chceme udělat hezkou chvilku, a co k tomu obvykle uzobáváme.

V druhé části setkání naše technicky velmi zdatná izraelská kolegyně Michal rozdělila studenty do break-out roomů, neboli virtuálních místností, kde si ve smíšených česko-izraelských skupinkách po osmi studenti vzájemně ukázali své prezentace. Ve zbytku času došlo i na tolik potřebný neformální „potlach“.

Poté, co jsme oficiální část online setkání ukončili a studenti se odpojili, všichni zbylí dospělí jsme se shodli, že prezentace, ale i diskuze studentů byly perfektní a měli jsme pocit, že všichni odvedli skvělou práci. Máme z toho velkou radost a touto cestou bychom všem našim studentům účastnícím se projektu Joe Alon Connection Program rády poděkovaly za vzorný přístup a skvělou reprezentaci školy. Je radost se na tom s vámi podílet!

Mgr. Zuzana Dejmková, vyučující Aj

.