Předání cen XIV. ročníku soutěže „TGM – život, dílo a odkaz pro současnost a budoucnost“

V pondělí dne 6. prosince 2021 se v aule školy odehrálo slavnostní předávání cen účastnicím XIV. ročníku tradiční literární soutěže nazvané „TGM – život, dílo a odkaz pro současnost a budoucnost“. Přestože již podruhé nemohla akce proběhnout kvůli protipandemickým opatřením v zasedací síni Magistrátu hlavního města Prahy (tj. i za účasti významných osobností našeho kulturního a společenského života), došlo oproti loňskému roku přece jenom k jistému posunu, který spočíval ve skutečnosti, že se celého slavnostního předávání mohly zúčastnit všechny jeho účastnice – laureátky cen, které si pak diplomy a ceny i osobně převzaly.

Postupně tedy z rukou obětavých organizátorů, výkonné tajemnice Masarykova demokratického hnutí, magistry Jindřišky Nevyjelové a místopředsedy Masarykova demokratického hnutí magistra Františka Dobšíka, kteří v daný den přijeli osobně z Prahy, převzaly za své práce diplomy za mimořádnou cenu Terezie Pokludová za 4. A. a Lucie Španihelová z kvinty a Kathrin Pokludová ze 4. A pak diplom za 2. cenu. V případě Lucie Španihelové, soutěžící v I. kategorii, určené pro žáky a studenty do 16. let, bylo ocenění uděleno za práci na téma „Vlastenectví a počátek revoluce očima Tomáše Garrigua Masaryka na Moravě“, v rámci II. kategorie pak zachytila předválečné osudy našeho prvního prezidenta Kathrin Pokludová v práci „Politická dráha Tomáše G. Masaryka před vznikem Československa“ a na ni navázala zpracováním „válečných“ osudů téhož prezidenta Terezie Pokludová ve studii „Tomáš Garrigue Masaryk a cesta k první republice“.

Jak již bylo uvedeno, akce měla komorní, nicméně slavnostní, ráz a patří nesmírný dík výše jmenovaným, ale i dalším zástupcům Masarykova demokratického hnutí, kteří navzdory nepříznivé době na svou činnost nerezignovali a nadále dokázali udržovat kontinuitu celé soutěže, jejíž podstatou je pro dnešní dobu tolik důležité a potřebné šíření myšlenek spojených s osobností prezidenta Osvoboditele.

Mgr. Alexandr Orošnjak, vyučující Čj

.