O cenu Leoše Janáčka

Již šestý ročník regionálního soutěžního festivalu „O cenu Leoše Janáčka“ se v letošním roce uskutečnil v pátek 5.11.2021 v budově Lidové konzervatoře v Ostravě-Přívoze. I naše škola byla tentokrát úspěšně součástí této milé akce.

Jednotícím tématem festivalu je od samotného vzniku nejen připomenutí tvorby světově uznávaného skladatele a folkloristy Leoše Janáčka, ale především snaha o setkávání lidí, jež spojuje láska ke zpěvu.

Festival je určen pouze pro amatérské pěvce. Do soutěže se mohou přihlásit zpěváci od dvanácti let věku, horní věková hranice není omezena. Účastníci mohou během soutěže porovnat své schopnosti s ostatními soutěžícími v jednotlivých kategoriích podle věku. Jedním z hezkých a důležitých cílů této akce je také začlenění lidí se zdravotním postižením, kteří v rámci tohoto festivalu mohou ve speciálních kategoriích soutěžit také. Hodnocení výkonů probíhá v režii pětičlenné odborné poroty, kterou tvoří renomovaní pěvci, hudební pedagogové apod. Soutěžící ve všech kategoriích jsou povinni zazpívat dvě skladby, z toho jednu lidovou píseň v úpravě Leoše Janáčka (v originální tónině, zpaměti, v plném rozsahu) a druhou libovolnou – dle svého výběru.

Setkání s Janáčkovou písňovou tvorbou může být pro mnohé účastníky náročné, ale také inspirující. Jsem proto ráda, že všechny tři žákyně – Daniela Kerekešová (tercie), Veronika Chuchmová (sexta) a Natálie Gapková (sexta) se tímto nenechaly odradit a soutěž absolvovaly s pozitivním nasazením, což dokládají i jejich úspěšná umístění:

Daniela Kerekešová (1. kategorie) – stříbrné pásmo

Veronika Chuchmová (2. kategorie) – bronzové pásmo

Natálie Gapková (2. kategorie) – stříbrné pásmo

.

Navzdory tomu, že byl letošní ročník soutěže poznamenán aktuální epidemiologickou situací, splnil svůj hlavní cíl, a to setkání lidí, které spojuje láska ke zpěvu. Je jedno, zda jsou to lidé zdraví, či s tělesným nebo duševním handicapem, navíc právě vystoupení soutěžících v těchto kategoriích bylo velmi silným zážitkem. Všem našim studentkám děkuji za úspěšnou reprezentaci školy a srdečně gratuluji k zaslouženému umístění.

Více informací lze nalézt přímo na stránkách soutěže: https://www.o-cenu-leose-janacka.cz/

Mgr. Renáta Navrátilová, vyučující Hv