Den prevence – Výšlap na Lysou

V úterý 27. září 2016 se všechny současné druhé ročníky vydaly na výšlap na Lysou horu, nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd. Hned zrána pro nás přijely dva velké autobusy, do nichž jsme, připraveni ve sportovním oblečení, s batohy plnými jídla a pití na zádech a s dobrou náladou, nasedli. Na Sepetné nad Ostravicí pak zase vysedli a odtud už po svých, poměrně svižným tempem, na cestu vzhůru.

Strmé stoupání … Nacházíme se zhruba vpůli cesty. Zkušení horalé pokračují s entuziasmem dál svižným tempem, avšak někteří si již sáhli, ač téměř na vrcholu, na své dno. Všichni, jež mají dostatek energie na to, aby čile konverzovali, jsou probodáváni pohledy spolužáků, jimž se na čelech perlí pot. Toť ke sbližování kolektivu. Nehledě na rozdíly vzdáleností mezi námi, kráčíme jako jeden, jeden veliký proud se společným cílem – přežít.

Nahoře jsme se každý odměnili teplým pokrmem či nápojem a čerpali energii z pocitu, že nejhorší je za námi. Poté se za objektivem fotoaparátů vystřídali všichni přítomní kantoři a my nadšeně pózovali za jasného svitu slunce.

Cesta zpátky. Nebyla tak náročná. Konečně jsme si mohli popovídat o tom, co nás na Lysou vlastně poslalo – téma závislostí. Na čem? Cokoli vás napadne – fantazie měla zelenou, vymysleli jsme toho spousty. K autobusu jsme dorazili v plném počtu, prakticky celí a obohacení na těle i na duši. Výlet se nám moc líbil a věříme, že podobných školních akcí v přírodě bude více.

(pod taktovkou Radima Friedla kolektiv autorů ze sexty)