Královská rodina ocenila učitele příborského gymnázia

Jméno Jiřího Svobody na příborském Masarykově gymnáziu není třeba představovat. Již třetím rokem zastává roli vedoucího Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), celosvětově rozšířeného programu pro mladé lidi mezi 13 až 24 lety založeného před 65 lety princem Philipem. Přestože gymnázium v Příboře s DofE začalo teprve v roce 2019, díky Jiřímu Svobodovi se do něj zapojilo již 93 žáků a zájem stále roste. 5. prosince 2021, kdy jsme oslavili Mezinárodní den dobrovolníků, Jiří dostal za své úsilí speciální balíček od překvapivého odesílatele – Jeho královské Výsosti prince Edwarda.

V rámci oslav života a odkazu zakladatele DofE, prince Philipa, spustila britská centrála nadace DofE spolupráci s Královskou mincovnou a rozhodla se ocenit 100 vedoucích DofE z celého světa, kteří mají v DofE po světě největší dosah a zcela vynikají nad ostatními. Jiří Svoboda byl vybrán jako jeden z těchto 100 světových vedoucích. Obdržel tak pochvalný dopis od Jeho královské Výsosti prince Edwarda, nejmladšího syna prince Philipa a britské královny Alžběty II., a speciální pamětní minci vyrobenou Královskou mincovnou, která připomíná život a odkaz prince Philipa.

,,Jiří je velký nadšenec. Se studenty neustále vymýšlí něco nového, nebojí se plánovat zahraniční expedice i ve spolupráci s dalšími školami. V době zavření škol organizoval online setkání mladých lidí a motivoval je k tomu, aby s programem pokračovali a nepřestávali na sobě pracovat. Jako koordinátor programu na škole navíc svými znalostmi a zkušenostmi aktivně přispívá k diskuzi o propojování formálního a neformálního vzdělávání. Ocenění si za svoji nadstandardní angažovanost rozhodně zaslouží“, konstatuje regionální manažerka DofE pro Moravskoslezský kraj Veronika Ormaniecová.

DofE, Česká republika

.

Logo DofE