Exkurze do Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR

Dne 15. 10. 2021 jsme se jako žáci tříd 1.A a 1.B zúčastnili vzdělávací exkurze do Prahy, jejímž hlavním cílem byla návštěva Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR. Program byl opravdu velmi bohatý.

Začali jsme exkurzí do Poslanecké sněmovny PČR, kde na nás čekal milý pan průvodce. Ukázal nám jak známá místa, tak i zákoutí, kde se běžný člověk nedostane. V jednacím sále jsme si mohli prohlédnout, kde mají konkrétní poslanci své místo, a nechyběly ani zajímavosti o průběhu jejich jednání či životě. Zhodnotili jsme společně také výsledky voleb.

Následovala procházka po malebné, podzimní Praze. Uchvátily nás historické památky, jako např. překrásné sídlo Ministerstva zahraničí – Černínský palác, majestátní Pražský hrad, kde jsme byli svědky střídání stráží, a v neposlední řadě také dechberoucí výhled na celé město.

Kolem poledne jsme se přesunuli do prostor Valdštejnského paláce, kde se nachází sídlo Senátu PČR. Společně s průvodkyní jsme si prohlédli jeho historickou část a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí. Nechyběla ani prohlídka jednacího sálu Senátu.

Korunou celého výletu byla procházka Prahou po tzv. Královské cestě. Vede od Pražského hradu, přes Karlův most na Staroměstské náměstí a kolem Orloje až k Besednímu domu, kde jsme si na závěr dne prohlédli krásně zpracovanou výstavu Alfonse Muchy s názvem iMucha.

Celý výlet se vydařil nad naše očekávání. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací, které překvapily a obohatily jak zájemce o politologii, tak v této oblasti naprosté laiky. Podívali jsme se do míst, kam bychom se běžně nedostali.

Za zorganizování moc děkujeme paní učitelce Markétě Cvičkové, bez jejíž snahy by se tato exkurze nekonala.

Anežka Pěluchová, 1.B