I letos máme dostatek zájemců z řad žáků primy o kroužek „Psaní všemi deseti“

Ve školním roce 2021/2022 již popáté otevíráme kroužek „Psaní všemi deseti“. Kroužek je určen pro žáky primy a je financován z prostředků Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v rámci realizace Programu na podporu rozvoje kompetencí hmatového ovládání klávesnice všemi deseti prsty. Na základě zájmu vznikla skupina, která se schází jednou týdně pod vedením Mgr. Jany Drlíkové.

Psaní na klávesnici hmatovou metodou je dovednost, která nám umožňuje vytvářet texty na počítači rychle a efektivně. Nemusíme se totiž soustředit na jednotlivá písmena, ale jen na obsah sdělení. Je vhodné začít s nácvikem co nejdřív, protože žák, který začne psát dvěma nebo čtyřmi prsty, si vytvoří špatný návyk, který se jen těžko přeučuje. A určitě tady platí: „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.” Je to jako s jízdou na kole – když to jednou zvládnete, už to nikdy nezapomenete a stane se z toho pro vás zautomatizovaná činnost.

Přejeme všem zájemcům, aby se jim podařilo si tuto dovednost osvojit a již nikdy nemuseli bojovat s písmenky na klávesnici. Komu se podaří dorazit do cíle našeho kurzu, bude ovládat 95% znaků klávesnice všemi deseti prsty, což v budoucnu bude představovat velkou výhodu při práci na počítači.

Mgr. Jana Drlíková, lektor Psaní všemi deseti