Výtvarka jinak? S T R E E T A R T O V Ě !

Dnešní doba nabízí pro inspiraci ve výtvarné výchově pestrou škálu zajímavých podnětů. Patří mezi ně například také street art – malba sprejem ozvláštňující veřejná prostranství.

Rádi zkoušíme nové výzvy a tak jsme se rozhodli nabídnout žákům možnost vyzkoušet si, samozřejmě zcela legálně :), street art přímo v areálu našeho gymnázia.

Oslovili jsme Nikolu Vavrouse, alias KHOMU, profesionála, který úspěšně realizoval mnohé streetartové projekty. Pod jeho vedením naši žáci prožili netradiční školní dopoledne a nadšeně realizovali své návrhy, které měli předem naskicované na velkých formátech papíru. I když všichni drželi sprej poprvé v ruce, a zpočátku byli z nové techniky v rozpacích, naprosto bravurně se poprali s touto nelehkou technikou a vytvořili na velkých sololitových deskách originální, neotřelá výtvarná díla, která budou zanedlouho zdobit interiéry našich učeben.

Mezi účastníky workshopu byli, mezi jinými, také žáci tercie Max Polák a Vojtěch Stupka, kteří celou akci zhodnotili následujícími větami.

“Na konci září jsme prožili nezapomenutelný den formou streetartového workshopu, který vedl známý umělec Khoma (Nikola Vavrous). Po seznámení s Khomou, s historií grafitů a celého tohoto výtvarného odvětví jsme se učili techniku sprejování i jak při práci postupovat. Například oblepovat černé linky lepicí páskou, což se nám hodilo, protože jsme měli v návrhu hodně geometrických tvarů, které vyžadovaly rovné linie. Samozřejmě všechno dobré jednou skončí, takže jsme se i potýkali s krizí, kdy nám prosákla barva skrz lepicí pásku. Naštěstí byla zanedlouho zažehnána a chyby se podařily s Khomovou pomocí opravit. Získali jsme mnoho cenných informací, díky kterým se dílo poměrně zdařilo. Bylo to úžasné a moc bychom chtěli nějaké podobné akce. A nakonec vás chceme hodně poprosit, abyste shovívavě hodnotili naše dílo, které brzy ozdobí učebnu matematiky”.

Vojtěch Stupka, Max Polák
Mgr. Kateřina Manová, vyučující Vv