Mezinárodní týden v Bad Marienbergu

V neděli 1.11.2015 se 8 statečných žáků našeho gymnázia (6 holek a 2 o to statečnější kluci) vypravilo na 8denní misi do dalekého Bad Marienbergu, města na jihozápadě Německa. Po návratu domů nebyl žádný z těchto žáků stejným člověkem – všichni přetékali hromadou úžasných zkušeností a skvělých zážitků. Jak tedy výprava probíhala a co bylo její náplní?

Po lehce ospalé a vleklé cestě vlakem do Prahy a následně mikrobusem přes zbytek ČR a polovinu Německa nás konečně s otevřenou náručí a teplou večeří uvítal Europahaus v Bad Marienbergu, příjemném lázeňském městečku, které se pro nás v nadcházejícím týdnu mělo stát místem neomezených možností. Tehdy jsme byli poprvé nemilosrdně konfrontováni tím pravým mezinárodním prostředím, jež nám zde dýchalo za krk na každém rohu. Ale stejně, jako se člověk nejlépe naučí plavat skokem do hluboké vody, i z nás prvotní ostych rychle opadl, naše, do té doby poněkud laxní, angličtina šla do plných obrátek a mezi vrstevníky ze 7 dalších evropských zemí jsme byli velmi brzy pečení vaření. Stejně tak v našich útulných, pěkně zařízených mezinárodních pokojích … a vůbec, celý campus Europahausu se rychle stal naším druhým domovem.

Ještě toho dne nás ihned po ubytování a znamenité večeři čekal program, který, jak jsme měli zjistit, byl po celý týden jaksepatří nabitý. To však nebylo nikterak demotivující, právě naopak. Všechny aktivity, které nás čekaly, byly mimořádně kreativní, nekonvenční a především zábavné! Skvělou práci odvedli nejen lektoři, kteří se starali o pestrý program a naši, jak mentální, tak fyzickou, aktivitu, ale také akční tým kuchařek, který báječnými pokrmy udržoval naše žaludky ve velmi lichotivém stavu.

Zážitky se, stejně jako noví přátelé, hromadily závratnou rychlostí tak, že jsme je ani nestačili vstřebávat. Hry, sociální experimenty, diskuze, návštěva 2 význačných měst – Koblenze a Kolína nad Rýnem, kamarádi, přednášky, jídlo, aktuální témata a zajímavosti, bowling se sympatickými lektory, to vše bylo po všech stránkách neuvěřitelně obohacující. Nemluvě o jazykovém přínosu.

O to více nás rmoutil příchod dne, o kterém jsme věděli, že se mu nevyhneme. Den odjezdu. Nesl se ve znamení těch nejvřelejších objetí a mnohdy také slz – tak dobré přátele napříč celou Evropou jsme na semináři získali. Bylo to zkrátka nezapomenutelné, jedinečné, úžasné.

Daniel Carbol, Sp