Expedice DOFE – Moravský kras

Je středa 25. srpna 2021 a naše čtyřčlenná skupinka se vydává vstříc dobrodružství. Naše cesta směřuje do Moravského krasu, oblasti poblíž Brna, kde nás čeká hledání a mapování jeskyní. Po náročné ranní cestě jsme se konečně sešly ve vlaku do Bílovic. Barča, náš šéfkuchař, se k naší expedici totiž přidala přes Gymnázium Havířov-Podlesí, kde plní stříbrnou úroveň. Jejím úkolem je dohlížet na přípravu jídla, které plánujeme vařit na konci každého dne.

Po kontrole a přerozdělení věcí vyrážíme. Naše expedice DofE má 51 km rozdělených mezi čtyři dny. První den si plánujeme udělat náskok a ujít celkem 19 kilometrů. Krátce po poledni se nám daří najít většinu naplánovaných jeskyní, ale postupně zjišťujeme, že jdeme opravdu hodně pomalu. Po obědové pauze a přefiltrování vody z místní řeky zvyšujeme tempo. Konec dnešního úseku vede po dlouhé rušné asfaltové cestě, vedle které nakonec unaveně rozděláváme tábořiště. Na večeři jsou výborné těstoviny s tuňákem a rajčatovým pestem.

Ráno vstáváme do deště, ale s krásným výhledem na kopce. Vaříme čaj a kávu. Dnes nás čekají jeskyně až navečer. Cesta je o něco kratší, ale její větší část prochází civilizací. Plánujeme dojít až před oblast Punkevních jeskyní. Po pár kilometrech zjišťujeme, že nám přestal fungovat fotoaparát a nejsme si jisté, co s tím dělat. Občas se nechá zapnout, ale poté ztratí obraz a zamrzne. Mamá Terku bolí kyčel a fotografa Alču koleno. Dnešek bude těžký. Při průchodu Blanskem si nejsme jisté, zda vůbec jdeme správně. Střídavě prší, ale u Skalního Mlýna využíváme chvilkového sluníčka a sušíme mokré věci. Dnes spíme v jeskyni s netopýry.

Je třetí den a zažíváme těžké ráno, ale trasa vede kolem mnoha krásných jeskynních útvarů. Míjíme Punkevní jeskyně a ztrácíme cestu, ale naštěstí ne nadlouho. Po přestávce v Suchdole míříme k přístřešku vedle rybníka, kde plánujeme přenocovat. Je to opravdu krásné místo.

Poslední ráno vstáváme brzy. Máme v plánu stihnout vlak. Podařilo se. Expedici hodnotíme jako úspěšnou. Celkem bylo zmapováno 21 jeskyní, nakrmeny tři koně a dvě ovce a zachráněna jedna žába.

video z expedice

Alča, Barča, Terka a Terka

Logo DofE