Fantastický úspěch v soutěži EuropaSecura

Soutěž EuropaSecura patří mezi jednu z nejzajímavějších soutěží v České republice. Mohou se jí zúčastnit všichni žáci a žákyně středních škol, kteří mají zájem o aktuální dění a mezinárodní události. Právě tak zní oficiální heslo soutěže. Hlavní motto ale doplňuje i informace, že žáci mohou zažít něco nezapomenutelného. My již víme, že to tak skutečně je a především bude.

Celá cesta započala de facto již minulý rok, kdy jsme se do soutěže přihlásili poprvé. Já, Petr Caloň, pouhý konzultant a tři odvážlivci: Oliver Hyvnar, Jakub Vlček a Pavel Martinů. Tehdy jsme se s prací na téma „Sýrie“ úspěšně probojovali až na druhou příčku. Z tohoto zážitku jsme vyšli velmi posílení, a to především o cenné zkušenosti. Slíbili jsme si, že následující rok nás vítězství už nemine.

Přesně 5. 3. 2021 ve 21:22 vznikla skupina na Messengeru, která se měla stát hlavním komunikačním kanálem pro další boj. Vše vypadalo velmi podobně jako posledně. Byli jsme jen “ostřílenější” a Pavla nahradil Filip Vychodil.

Tým hned čekalo první zahřívací kolo, ve kterém si naši vyzývatelé online otestovali naše znalosti z bezpečnostní politiky České republiky, EU a NATO, historie, z práce se slepou mapou a také schopnosti porozumět textu.

Musím říci, že test nepatří mezi nejjednodušší. Posuďte sami, zda byste znali odpověď.

Jak se nazývá vojenská mise pod velením NATO, která se uskutečnila v letech 1995-1996 v Bosně a Hercegovině?

Který evropský stát se zavázal v letech 2021-2024 nejvíce přispívat do NATO (finančně)?

Výsledek byl nadmíru uspokojivý. Z maximálního počtu 140 bodů jsme získali 125, což bohatě stačilo na postup do dalšího kola.

Krajské kolo už bylo “jiné kafe” a obtížnost se výrazně zvýšila. Úkolem totiž bylo napsat odbornou práci – tzv. bezpečnostní analýzu na vybraný konflikt či problém ze současného mezinárodního dění – a tu pak následně obhájit před komisí. Vylosovali jsme si Bělorusko, což nám vykouzlilo úsměv na tváři. Téma je aktuální a tamější situace významně ovlivnila jak situaci v NATO a EU, tak i u nás v České republice. Datum odevzdání bylo ale neúprosné – 22. duben.

Vše šlo hladce a práce postupně nabývala konkrétní podoby. Na rozdíl od loňského roku jsme tentokrát oslovili i odborníka na danou problematiku. Troufale jsme zavolali panu prof. RNDr. Vladimíru Baarovi, CSc. a požádali jej o konzultaci prostřednictvím videohovoru. Měli jsme jednu velkou výhodu. Pan profesor z Ostravské univerzity patří mezi naše absolventy, a tak nám velmi rád pomohl. Práci se podařilo úspěšně dokončit a my vám můžeme ocitovat jednu ze závěrečných pasáží. Možná se vám bude zdát mírně pesimistická, nicméně výsledky našeho bádání hovořily jednoznačně.

Situace v Bělorusku představuje mnohem složitější a závažnější problém, než se může na první pohled zdát. Lukašenko se ukázal být schopným diktátorem a udržel si moc i přes obrovské protesty. V současnosti se situace mírně uklidnila, pravděpodobně se však jedná o klid před bouří. Existuje mnoho cest, jakými se budoucnost země bude ubírat, jen málo z nich ale vede k dosažení cílů opozice…

Již 28. dubna jsme znali výsledky – postoupili jsme do dalšího kola, kam se dostali jen ti nejlepší z celého kraje. Žáky ze sexty čekala nyní náročná příprava obhajoby a zároveň oponentura bezpečnostní analýzy z Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku.

Do poslední chvíle se počítalo s možností prezenční formy krajského kola v Ostravě. Bohužel situace kolem pandemie a vládních nařízení tuto možnost ještě neumožňovala, celá soutěž se tedy musela přesunout na platformu ZOOM.

17. květen 2021, 11:00, nejdůležitější okamžik pro Gypri tým nastal. Trojice žáků byla perfektně připravena a samozřejmě ve škole otestována, aby se všichni mohli setkat u jednoho počítače. Vše dopadlo naprosto fenomenálně. Porota neskrývala nadšení a nečekaně velký úspěch se dostavil. Vyhráli jsme!

A ptáte se co? Postup do celostátního kola, které samotní organizátoři označují jako zcela jedinečné. Dále můžeme citovat ze stránek EuropaSecura: „Celostátní finále soutěže EuropaSecura je organizováno v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany ČR a příslušníky Armády ČR na vojenské základně v Brdech. Soutěžící budou plnit nejrůznější úkoly v terénu i na jednáních jako diplomaté členských zemí EU a řešit neklidnou situaci ve fiktivním státě. Účastníci i účastnice si odnesou unikátní zkušenosti a zážitky a tři nejlepší týmy vyhrají zájezd do Bruselu.“

Jsem na žáky naší školy opravdu pyšný, protože vím, kolik práce a času stálo za tímto fantastickým úspěchem. Doufám, že našemu týmu budete v červnu držet palce. Bylo by krásné, kdyby Gypri stopa zazářila i v hlavním sídle EU.

Mgr. Petr Caloň, vyučující Zsv