Přednáška o EU až z Bruselu

Bylo jedno docela běžné únorové pandemické odpoledne, ale ne už s tak běžným programem. Žáci druhých až čtvrtých ročníků vyššího gymnázia se zúčastnili přednášky o Evropské unii, vysílané přes Zoom Čechy pracujícími v Bruselu, konkrétně v Evropském parlamentu. Jelikož, jak se říká, proč nespojit příjemné s užitečným, tak se v podstatě celá přednáška odehrála v angličtině. Celou akci zorganizovala předmětová komise Základů společenských věd.

Nejprve jsme se seznámili se všemi přednášejícími. Všichni měli už od startu dobrou náladu a byli příjemně překvapeni, že se nás, studentů, tam pohybuje tolik – kolem osmdesáti (tolik prý ještě nikdy neměli). Samotné setkání se skládalo z několika hlavních bodů.

První část vedla stážistka paní Charanzová (pozn. místopředsedkyně Evropského parlamentu za ČR), která nám představila program ERASMUS, který mnohé z nás, především maturanty, zaujal. Dále nám řekla něco o možnostech programu DiscoverEU, který umožňuje mladým lidem od 18 let získat jízdenku na vlak zdarma pro celé území EU.

Následovalo povídání o Evropské unii a jejích institucích. Na rozehřátí jsme zodpovídali základní otázky týkající se EU. Ve většině případů jsme znali správné odpovědi. Posléze nám pan Řebřina shrnul a také doplnil veškeré informace a také se rozpovídal o tom, jak se dostat k práci v Evropském parlamentu.

Posledním, a věřím, že i pro mnohé nejlepším, bodem programu, bylo samotné setkání s paní místopředsedkyní Charanzovou. Připojila se zhruba po hodině přednášky a další hodinu zodpovídala naše otázky a také sama hovořila o svých zkušenostech, vizích do budoucna a náplni své práce v Bruselu.

Setkání bylo moc příjemné a také velmi přínosné. Bylo skvělé mít možnost si tváří v tvář popovídat s našimi zástupci v EU, dozvědět se nové informace, říci svůj vlastní pohled na EU, atd. Najednou nám ta „bruselská bublina” (jak používala paní Charanzová) byla zase o poznání blíž.

Kateřina Lambertová, oktáva