Natálie a její úspěch v Ortenově Kutné Hoře

Ortenova Kutná Hora – celostátní soutěžní přehlídka mladých českých básníků. Uzávěrka přijímaných prací probíhá na jaře, v době, kdy celá republika ochromená neznámou karanténou chodí místo do obchoďáků do přírody a lidé se více než kdy dříve věnují činnostem jako četba a také tvorba. Naše gymnazistka, nyní žákyně 4. ročníku, talentovaná básnířka Natálie Boháčová, se odhodlává a také přispívá přísné porotě přehlídky svými vybranými básněmi.

Její odvaha je oceněna – na 6. září 2020 je Naty pozvána na víkend do Kutné Hory, aby se zúčastnila bohatého programu přehlídky Ortenova Kutná Hora, setkala se s významnými osobnostmi současné literární scény a konečně byla také vyhlášena jako jedna z dvaceti mladých českých básníků naší republiky, které bylo uděleno Čestné uznání. Dvě její básně se staly součástí sborníku výběru mladých poetů do dvaadvaceti let – což je horní věková hranice autorů účastnících se soutěže. Jeden výtisk výboru této poezie nám Natálie věnovala do školy. Zeptali jsme se jí, jaký má z úspěchu v soutěži pocit: “Byla jsem velmi překvapená, když z úst jednoho z porotců vyšlo právě mé jméno. Beru to jako první větší krůček na dráze básnířky. Poezie je můj lék, moje útočiště, východisko. Provádí mě životem a já jsem šťastná, že jsem uspěla zrovna v tomto směru…”

Přejeme Naty mnoho inspirace do další tvorby a těšíme se na první básnickou sbírku. Zde na ochutnávku jedna z jejích vítězných básní.

o

smuteční průvod

půst cizoložných slečen
vleče se a vleče
v leže nebo v sedě
v posteli či v seně
půst se táhne pořád dál
kouzelnická magie,
bělost králičí vedoucí dle linie
dál kupředu
slon v myším hábitu
pluje plevelem řevu
a uprostřed král siluet
sám
vše truchlí jen za pěchotu
cizoložných dam…

Mgr. Lenka Ocásková, vyučující Čj

o

Processed with VSCO with hb2 preset