DofE – školní rok 2019/2020

Když jsme v říjnu 2019 s DofE (Mezinárodní cena vévody z Edinburghu) na naší škole začínali, nevěděli jsme, jestli tento mezinárodní program pod záštitou britské královské rodiny, který motivuje k osobnímu rozvoji mladé lidi ve věku od 14 do 24 let, naše žáky zaujme a co to všechno bude pro ně obnášet. První zájemci se začali hlásit bezprostředně po zahájení programu. Byly to hlavně žákyně 2. a 3. ročníků, které již mají jasnější představy o budoucím životě, o tom, co by chtěly dělat a umí si za svou představou jít. V prvních týdnech jsme sice my vedoucí i nové účastnice lehce tápali, zkoušeli a hledali ty nejlepší aktivity, přemýšleli, jaký si zvolit správný cíl. Ale nakonec jsme to zvládli a DofE naplno začalo. Dofáci plnili hodiny pohybu, začali uklízet přírodu či se učili hrát na hudební nástroje. Své postupné kroky každý zapisoval do aplikace ORB (ORB – iOS). První zápisy sice byly lehce kostrbaté, občas se opravovaly, ale postupně si každý našel svůj styl a zápisy aktivit i fotografie začaly být zajímavější, čtivější a vtipnější.

Koncem roku 2019 se do programu zapojila významná skupina děvčat, z nichž například žákyně kvinty ihned vytvořily vlastní expediční tým. Počet účastníků se tak zastavil na čísle 19; nejmladšími účastníky DofE na škole se stala děvčata z kvarty.

Na podzim se nám podařilo uspět s žádostí o finanční podporu na realizaci aktivit u Fondu DofE, současně nám přidělil dotaci i KÚ MSK, který činnost DofE podporuje dlouhodobě. Díky těmto prostředkům jsme si mohli pořídit důležité vybavení pro plnění aktivit a základní vybavení pro expedice. Vzhledem k tomu, že odpovídající kvalitní expediční vybavení je dražší, přispěla svými prostředky také škola. Za těchto okolností se množství batohů, stanů či spacáků pro potřebu účastníků DofE ve škole postupně příjemně navyšuje.

S novým rokem 2020 se začali hlásit další zájemci a mezi nimi se objevili i první chlapci. K dnešnímu dni plní DofE na škole 38 žáků a žákyň. S končící zimou jsme začali plánovat Dobrodružné expedice, které jsou „zlatým hřebem“ programu DofE. Proběhl první expediční výcvik a vše bylo na dobré cestě. Šíření nemoci COVID-19 ve světě i u nás bohužel narušilo jejich realizaci. Plánované expedice jsme byli nuceni zrušit a trpělivě čekat na okamžik, kdy je budeme moci začít uskutečňovat. Dofáci ale ani touto dobou nezaháleli. Během omezení přesunuli plánování i setkávání do online světa. Využili karantény a zaměřili své aktivity zejména na dobrovolnictví a pomoc druhým. Šili roušky, pomáhali seniorům, doučovali ty, kteří to potřebovali… DofE fungovalo i v této době a 6 nových účastnic, které se připojily k DofE během nouzového stavu, tuto skutečnost jenom potvrzuje. V průběhu tohoto nelehkého období dokončily první dívky aktivity Bronzové úrovně a 9 žákyň začalo plnit Stříbrnou úroveň. K poslednímu srpnu 2020 plní Bronzovou úroveň 22 žáků a žákyň a Stříbrnou úroveň 16 žákyň.

V červnu se situace zlepšila natolik, že jsme mohli vyrazit na první expedice. O tom, jak expedice probíhaly, se můžete dočíst v samostatných článcích Expedice 1 a Expedice 2. Historicky první DofE expedice na škole směřovala do údolí Moravice a účastnily se ji žákyně 2. a 3. ročníku. Druhá expedice vedla po hřebenu Beskyd a realizovala ji děvčata z kvinty. Poslední expedice ve školním roce 2019/2020 proběhla koncem srpna a účastnila se jí děvčata z 1. ročníků.

Celkem ve školním roce 2019/2020 účastníci DofE Masarykova gymnázia v Příboře věnovali 672 hodin Dobrovolnictví, 721 hodin Pohybu a 720 hodin Rozvoji dovedností.

Zkušenosti z realizovaných expedic jsme pak využili pro plánování dalších expedic DofE, které nás čekají na podzim.

Pár odkazů:
Krátká informace o programu DofE na gymnáziu v Příboře
Aktivity a expedice (video) Bronzové úrovně z pohledu účastnice
Všechny články o DofE na www stránkách gymnázia

Mgr. Jiří Svoboda, koordinátor DofE

o

Logo_DofE