Jak jsme zdolali QWERTZ

Když se v březnu tohoto roku zavřely školy a výuka se ze školních lavic přesunula do dětských pokojů k počítačům, možná si někteří žáci řekli, jak by se jim teď hodilo umět psát všemi deseti – rychle a přesně. Úkolů, které bylo třeba vypracovat s pomocí klávesnice, totiž bylo opravdu hodně.

Účastníci kroužku Psaní všemi deseti, který byl ve školním roce 2019/20 na naší škole otevřen už počtvrté, tak získali novou motivaci pro trénink. Cílem jejich snažení byl postup až na cvičení 1200, které je mezníkem pro ovládnutí celé klávesnice. Jen pro vysvětlení – v kroužku se používá program ZAV, v němž žák v případě úspěšně napsaného cvičení postupuje kupředu, pokud ale udělá více chyb, je vrácen zpět, aby to zkusil znovu a lépe.

I když se ve škole žáci v kroužku od března scházet nemohli, nebyl to důvod pro ukončení práce. Zbývající lekce Psaní všemi deseti pak proběhly formou online schůzek přes Google Meet. Na začátku každé schůzky byli účastníci seznámeni s průběžným pořadím a svým postupem, což soutěživé jedince motivovalo k ještě pilnějšímu cvičení. Na programu bylo kromě tréninku hmatové metody také seznámení s historií klávesnice (proč se u nás používá klávesnice s rozložením QWERTZ a co vedlo k tomuto rozmístění znaků) a několikrát si žáci mohli zahrát kvíz Kahoot! s otázkami týkajícími se psaní všemi deseti.

A podařilo se někomu doběhnout až do cíle – zdolat 1200 cvičení? Ano, a jsou hned tři: Vojtěch Stupka, Ema Jašková a Jakub Mech, všichni z primy. Tito žáci byli odměněni diplomem a malou pozorností, ale největší odměnou je pro ně dovednost, kterou budou využívat celý život. Ani pro ostatní žáky není nic ztraceno – program ZAV je jim stále k dispozici v režimu domácí výuky, a tak mohou dojít k metě 1200 cvičení v dalších letech svým vlastním tempem.

Na závěr bychom chtěli poděkovat Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje, který provoz kroužku Psaní všemi deseti finančně podporuje.

Mgr. Monika Šimíčková, lektorka psaní všemi deseti

o

msk