Vánoční koncert

Aula Masarykova gymnázia se ve čtvrtek 19. 12. 2019 rozezněla vánočními melodiemi. Vánoční koncert, který připravili žáci školy s vyučujícími Renátou Navrátilovou a Zuzanou Březinovou se opíral o základní duchovní tradice českých Vánoc. Hudebně dramatické pásmo s názvem Cesta do Betléma v podání Komorního sboru MGP, sólistů, instrumentalistů a herců představil příběh o narození Ježíška. Dějově čerpal především z Lukášova evangelia, které doplnily verše českého básníka Václava Renče a staré české, moravské a polské vánoční koledy. Zazněly koledy více i méně známé, zpívané za doprovodu klavíru, flétny, houslí, kytary a zvonkohry.

Návštěvníci koncertu měli také možnost se formou jednoduchého divadelního představení seznámit nejen s Ježíškem, ale také s osudy jeho rodičů Marie (Natálie Gapková) a Josefa (Adam Červenka) či s andělem Gabrielem (Jasmína Tarabíková).

Druhá polovina koncertu se nesla v odlehčenějším duchu a nabídla umělé písně inspirované tematikou Vánoc. Dostali opět prostor sólisté. V písni Prosinec autorské dvojice Svěrák – Uhlíř se představil Kryštof Žatečka a píseň Mary did you know formou duetu zazpívali Barbora Barglová a Jiří Šejnoha. Populární píseň Jingle bells rock zazněla v podání celého sboru s doprovodem klavíru, kytary a bicích. Závěrečná Modlitba z filmu Anděl Páně symbolicky propojila témata obou částí koncertu a svým duchovním poselstvím vystoupení uzavřela. Programem koncertu posluchače provedla moderátorská dvojice Irena Smolíková a Michal Stoček.

Koncert si můžete poslechnout na našem kanále YouTube zde.

Mgr. Renáta Navrátilová, vyučující Hv