Čtvrt roku s DofE

Je to čtvrt roku, co se naše gymnázium zapojilo do programu DofE (The Duke of Edingurgh’s International Award neboli Mezinárodní cena vévody z Edinburghu) a založilo místní centrum. Začátek je vždy složitější a i my jsme se museli učit, jak v programu fungovat, jak jej propagovat a jak DofE zakomponovat do chodu školy. Stejně tak i žáci si hledali nejlepší aktivity pro sebe i ostatní a naráželi na úskalí pravidelnosti, jež je základním stavebním kamenem DofE. Během prvních tří měsíců se do programu zaregistrovalo a zapojilo 31 žáků a žákyň od kvarty po 3. ročník. První účastníci dokončili své zvolené aktivity a všichni plánují dobrodružné expedice. Ty jsou jedním ze čtyř pilířů programu.

Pro některé je již samotné plánování expedice dost náročné a pro většinu bude vícedenní pobyt v přírodě zásadním vystoupením ze své komfortní zóny. Jsme si samozřejmě vědomi, že tato zkušenost bude pro některé opravdu náročná. Proto nejen program DofE, ale i my, vedoucí DofE a vedení gymnázia, děláme vše pro to, aby expedice byla pro všechny zúčastněné příjemným a nezapomenutelným zážitkem. Expedice si týmy pod vedením vedoucích DofE pečlivě plánují, aby se eliminovala případná rizika. Před expedicí všichni absolvují školení v první pomoci, orientaci a pohybu v přírodě, stavbě přístřešků a stanů a dalších dovednostech. Je samozřejmé, že i materiální vybavení hraje významnou roli pro zdárné splnění expedice.

Ne všichni účastníci disponují vlastním veškerým vhodným vybavením pro účely expedice. Proto z darů sponzorů DofE, dotací MSK i rozpočtu školy nakupujeme vybavení, které je pro pohodlné přežití v přírodě potřeba. Žáci si mohou ve škole zapůjčit stany, spacáky či vařiče s nádobím. Množství i typy vybavení budou samozřejmě časem postupně přibývat.

Účastníci si vše nejprve vyzkouší v terénu během cvičné expedice pod dohledem vedoucích DofE. Nabyté dovednosti pak uplatní při ostré expedici, kde již není přímý dohled a účastníci jsou tak odkázáni sami na sebe. My, vedoucí DofE, máme sami zájem na zdárném a bezpečném průběhu expedic. Pokud žáci a žákyně nezvládnou cvičnou expedici a nebudou připraveni na expedici ostrou, celá skupina znova projde expedičním školením a bude muset dokazovat své dovednosti na další cvičné expedici. Teprve až budeme spokojeni a přesvědčeni o tom, že samotnou expedici všichni zvládnou, pustíme žáky do terénu samotné.

Program DofE není složitý ani těžký. Přesto vyžaduje jisté nasazení a odříkání, což jej dělá zajímavým a přitažlivým.

Mgr. Jiří Svoboda, Mgr. Dalibor Dejmek, vedoucí DofE na MGP

o

Logo_DofE