Slavnostní předávání cen XII. ročníku soutěže „TGM – život, dílo a odkaz pro současnost a budoucnost“

Dne 22. listopadu 2019 proběhlo v zasedací síni Magistrátu hlavního města Prahy pod záštitou předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělání ing. Mariany Čapkové slavnostní předávání cen XII. ročníku soutěže „TGM – život, dílo a odkaz pro současnost a budoucnost“, kterou pořádalo Masarykovo demokratické hnutí.

Součástí ceremoniálu moderovaného doc. Vratislavem Preclíkem byla vedle avizovaného předávání cen též vystoupení hostů, kdy k účastníkům promluvili mj. předseda Masarykovo demokratické hnutí Prof. MUDr. Michael Halaška, DrSc. a významný sokolský pracovník ing. Vladimír Prchlík.

Slavnostní tón, spojený podobně jako loni připomínkou 101. výročí vzniku Československé republiky a nyní doplněný odkazem 30. výročí Sametové revoluce (tj. listopadových a prosincových událostí roku 1989), vygradoval pasáží, kdy byly účastníkům předány slavnostní medaile, čestná uznání a diplomy. Naše škola, reprezentovaná soutěžícími v obou vypsaných kategoriích, dosáhla výrazných úspěchů, když v I. kategorii určené pro žáky a studenty do 16. let, obsadili shodně 2. místo Lucie Španihelová z tercie a Filip Jiřík ze sexty za práce na téma T. G. Masaryk a volby na Moravě TGM – muž, jenž spojil národy.

V druhé kategorii pak Masarykovo gymnázium zastupoval Vojtěch Dořičák ze sexty, který za práci Masaryk a československé legie získal mimořádnou cenu, která byla udělena mezi vyhlášením druhého a prvního místa.

Závěr předávání cen byl pak, stejně jako začátek celé akce, spojen s vystoupením žáků Základní školy Na Smetance, kteří zazpívali společně s auditoriem několik písní, které si první československý prezident oblíbil.

Mgr. Alexandr Orošnjak, vyučující českého jazyka

2019_TGM