Okresní kolo soutěže „Bible a my“

V úterý dne 26. listopadu 2019 se konalo na Základní škole svaté Zdislavy v Kopřivnici okresní kolo soutěže „Bible a my“. Naše škola vyslala reprezentanty do tří kategorií, které zahrnovaly žáky primy a sekundy (II. kategorie), tercie a kvarty (III. kategorie) a všech ročníků vyššího gymnázia (IV. kategorie). Oproti loňskému roku došlo ke snížení počtu našich reprezentantů, protože se kryl termín konání okresního kola této soutěže s jinými akcemi a někteří „olympionici“ se po úspěšném zvládnutí školního kola nemohli dalších bojů zúčastnit. Tato skutečnost se podepsala na obsazení druhé a třetí kategorie, kde nakonec zůstali zcela osamoceni jen Kamila Štenclová ze sekundy a Václav Monsport z kvarty; na druhou stranu nejpočetnější kategorií z našeho pohledu zůstala kategorie čtvrtá reprezentovaná Ditou Matějkovou ze 3.A, Františkem Poláškem ze septimy, Filipem Jiříkem ze sexty a Markétou Elbelovou z oktávy.

Samotné klání pak začalo krátce po deváté hodině testem, jehož výsledky měly určit šestici budoucích finalistů v každé kategorii. A přestože nedopadly na první pohled nejlépe, neboť jen ve dvou kategoriích se podařilo našim zástupcům postoupit do finále, nebyl celkový výsledek vůbec špatný. Zasloužili se o to především – poprvé soutěžící Kamila Štenclová ze sekundy, které se podařilo obsadit v silné konkurenci celkové 3. místo, a téhož umístění dosáhl i finálovými boji ostřílený Filip Jiřík ze sexty. Oba se tak svým umístěním zařadili do početné skupiny náhradníků, kteří by v případě onemocnění soutěžících z prvního až druhého místa postoupili do celorepublikového finále, které proběhne na jaře příštího roku v Olomouci.

K dosaženým medailovým umístěním Kamile Štenclové i Filipu Jiříkovi blahopřejeme a všem našim účastníkům děkujeme za vzornou reprezentaci školy, neboť i oni přispěli ke dvěma novým rekordům soutěže, kdy se oproti minulým letům zvýšila nejen její úroveň, ale i celkový počet zapojených žáků.

Mgr. Alexandr Orošnjak, vyučující českého jazyka