Naši pišqworkáři excelovali v krajském kole

Do krajského kola Pišqworky 2019 se i v letošním roce probojovalo z naší školy 10 hráčů dvou týmů, a tímto navázali na tradici z minulých let. Krajské kolo se konalo v Ostravě ve čtvrtek 28. 11. 2019. Šestnáct týmů bylo rozlosováno do čtyř základních skupin, ve kterých se našim hráčům dařilo velmi dobře. Do čtvrtfinále se probojoval tým Zapadlíci z 1. místa skupiny A, tým Prázdná množina pak ze 2. místa skupiny C.

Čtvrtfinále bylo doprovázeno obrovským napětím pro oba naše týmy. Tým Zapadlíci dvě minuty před vypršením časového limitu za stavu 8:10 prosebně sledoval Pavla Kerekeše, aby odvrátil prohru. Ten nepodlehl vypjaté atmosféře, duel vyhrál a skóre srovnal. Kapitán Jakub Vlček vyslal do rozstřelu Tomáše Dořičáka. Ten měl evidentně jako zkušený šachista nad svým protihráčem výhodu při používání šachových hodin. Během dvou minut Tomáš duel vyhrál a Zapadlíci se radovali z postupu do semifinále.

Podle obdobného scénáře ve stejnou dobu u vedlejšího stolu probíhal boj týmu Prázdná množina. Za stavu 9:9 vše záleželo na Tereze Strakošové. Pevné nervy a úsměv na tváři byly hlavními zbraněmi Terčiny hry. Týmu vybojovala pro celkové vítězství dva důležité body. Konečný výsledek byl tedy 11:9 ve prospěch našich borců.

V semifinále herní pavouk svedl proti sobě oba naše týmy. Vítěz mohl být jen jeden. Z tohoto „bratrovražedného“ souboje nakonec postoupili Zapadlíci do boje o 1. místo. Ve finále sice podlehli silnějšímu soupeři a celkově se umístili na 2. místě, ale všechny zápasy odehráli naprosto vyrovnaně, s lehkostí, radostí a jistotou, že i 2. místo jim zajistí postup do mezinárodního finále v Brně. Finálový soupeř byl navíc složen z žáků 4. ročníků, vítězů loňského krajského kola. Pro srovnání tým našich Zapadlíků disponuje dvěma hráči z kvarty a třemi z kvinty!

A co tým Prázdná množina u vedlejšího stolu? Nenechal se zahanbit a uposlechl „výzvy“, že máme dost sil dopravit do školy i druhý z pohárů. V souboji o 3. místo uspěl.

Všem hráčům upřímně blahopřejeme a týmu Zapadlíci budeme držet pěsti v pátek 6.12.2019. Vyzkouší si zápolení a sbírání zkušeností na GRANDFINÁLE v Brně za účasti nejlepších 24 týmů z České republiky a Slovenské republiky.

složení týmu Zapadlíci: Jakub Vlček, Jiří Matýsek, Oliver Hyvnar (všichni kvinta), Pavel Kerekeš, Tomáš Dořičák (oba kvarta)
složení týmu Prázdná množina: Marek Štefaník, Veronika Krčmáriková, Hana Bortlová, Tereza Strakošová (všichni septima), Pavel Strakoš (kvarta)