Jak jsme se stali diplomaty…

„Staň se diplomatem“ bylo simulované jednání OSN, které bylo organizováno Pražským studentským summitem v rámci moravskoslezského regionu. V pátek 18. října 2019 se tohoto projektu zúčastnilo 5 žáků našeho gymnázia ze tříd tercie a kvarty. Akce se konala v budově Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě prakticky celý den. V 9:00 hodin ráno byl program zahájen úvodním slovem členů Pražského summitu a organizátorů akce. Následovalo seznamování se s jednacím řádem OSN, práce ve dvoučlenných skupinách a menší rekapitulace situace v Mali.

Právě stát Mali byl našim hlavním tématem. Tento africký stát se už desítky let zmítá v občanské válce. Navíc trpí obrovskou chudobou a rozbouřenými etnickými menšinami, které tuto zemi obývají.

Po tomto dopoledním programu následovalo rozčlenění do tří jednacích místností. V každé z nich bylo zhruba 15 zástupců jednotlivých států (např. Kuvajt, Pobřeží Slonoviny, Polsko, Německo), z toho 5 zemí patřilo do  tzv. „Velké pětky“, které měly větší slovo než ostatní země (USA, Rusko, Francie, Velká Británie, Čína). Tyto země byly na jednání důležité, protože bez nich se jednání nemohlo konat a při schvalování návrhu musely tyto země hlasovat PRO, jinak návrh neprošel. Z naší školy jednali v první zasedací místnosti Lucie Španihelová (Ruská federace) a Ondřej Lešenar (Pobřeží Slonoviny), ve druhé Ondřej Libiš (Polsko) a ve třetí Anna Slívová (Rovníková Guinea) a Kristýna Le (Peru).

Následovalo zahájení jednání OSN a v zasedacích místnostech se začalo diskutovat o situaci v Mali. Mluvilo se o mnoha faktorech např. o pomoci se zabezpečením státu, vybudování modernější infrastruktury, humanitární pomoci, situaci s Tuarégy na severu země a mnoha dalších. Ve 12:00 hodin nastal čas na oběd, a tak se všichni odebrali do jídelny krajského úřadu a dosyta se najedli vývaru a řízku s bramborovou kaší (vegetariáni špízu). Po vydatném obědě se pokračovalo v jednání a došlo k předkládání rezolucí a pozměňovacích návrhů, ale samozřejmě nechyběly ani řádné projevy a hlasování jak o rezolucích, tak o pozměňovacích návrzích. V některých skupinách bylo jednání vášnivější a velvyslanci se tak snadno nedohodli (hlavně agresivní Čína v první skupině), v některých skupinách se na hodně věcech dohodli a jejich rezoluce se schvalovaly rychleji a lépe. Jednání a schvalování trvalo zhruba do 15:30 hodin, kdy už byly rezoluce ve finálním stavu, a v jednotlivých skupinách každý velvyslanec dostal účastnický certifikát. Poté se všichni přesunuli do hlavní místnosti, kde následovalo vyhodnocení dne a předávání diplomů třem nejlepším účastníkům každé jednací skupiny. Z první skupiny získal tento diplom Ondřej Lešenar z kvarty a z druhé skupiny Ondřej Libiš z tercie.

Akce byla pro účastníky velice poučná a všechny bavila, zároveň v nich zanechala dobré a mnohdy i zábavné vzpomínky :-).

Ondřej Libiš (tercie) a Lucie Španihelová (tercie)