Na zámek a do skanzenu

V úterý 22. 10. 2019 jsme měli sraz s paní učitelkou Zahálkovou Bukovjanovou už v 7:00 hodin u naší školy, abychom vyrazili na exkurzi do Strážnice. Jeli jsme autobusem do Nového Jičína, kde se k nám připojil pan učitel Caloň a zbytek naší třídy.

Naší první zastávkou byl zámek ve Strážnici. Prohlédli jsme si tam různá umělecká díla a také portréty šlechticů, kteří zde kdysi žili. Nejzajímavější částí byla výstava věnovaná tradičním lidovým oděvům. Mohli jsme obdivovat kroje z různých částí Moravy a také látky, které se k jejich výrobě používaly.

Po společném obědě jsme navštívili místní skanzen. Nejprve jsme si zašli nakoupit suvenýry, které byly opravdu zajímavé. Měli tam třeba holubičku vyřezávanou z jednoho špalíku dřeva nebo píšťalky, na které jsme si mohli zahrát vlastní písničku. Ve skanzenu nám milá paní průvodkyně ukázala staré domy, ve kterých se dříve žilo. V nich jsme se seznámili s dobovým vybavením – atraktivní byla například expozice, která se týkala praní, sušení a žehlení prádla v minulosti. A protože jsme byli na jižní Moravě, nechyběl ani malý vinohrad a vinný sklep.

Navíc nás celým dnem provázelo slunce, a tak jsme si exkurzi opravdu užili.

Zuzana Kohutová, prima

o

Exkurze se uskutečnila v rámci pokusného ověřování „Vzdělávacích programů paměťových institucí do škol“. Realizátorem pokusného ověřování je Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, finanční dotaci poskytlo MŠMT.

Logo_Vzdělávací programy

MSMT_logotyp_text_cz