Adaptační kurzy na Gypri

Prima

Začátek školního roku je pro žáky primy plný očekávání a představ. Jaká bude asi nová třída? Co noví spolužáci? Bude se mi tam líbit? Každý nový žák to prožívá podobně a záleží jen na něm a jeho nové třídě, jaké začátky to budou. Ve škole jim připravujeme co nejlepší podmínky pro to, aby tento start i další studium zvládli.

V průběhu prvního týdne školy se třída sešla s třídní učitelkou na adaptačním programu. Nováčci zjišťovali, co baví jejich nové spolužáky, co dělají ve svém volném čase a jaké mají představy o studiu na gymnáziu. Adaptační program je sice fajn, ale prostředí školy žáky stále ovlivňuje. Proto je již několik let neoddělitelnou součástí programu prvního týdne primy výlet na Velký Javorník. I letos jsme s žáky vyrazili k tomuto tradičnímu cíli. Cestou nahoru jsme šli přes pramen Jičínky. Jindy pohodová cesta byla lehce náročnější kvůli předchozí těžbě dřeva. Nahoře si všichni dali malou svačinku, vyběhli na rozhlednu a mohli se pokochat krásnými výhledy do krajiny. Změna je život, a tak jsme zpáteční cestu zvolili přes rozcestí Malého Javorníku. Pro některé to byl první výšlap na Velký Javorník v životě. A už jen to je dostatečný důvod k tomu, abychom podobné výlety pořádali.

Adaptační proces vyvrcholil pětidenním kurzem. Týden uprostřed Beskyd byl nabitý rozmanitými aktivitami. Žáci zdolávali Korunu Himálaje, chytali po lese loupežníky, snažili se přistát na cizí planetě. Občas o úspěchu rozhodovala rychlost, někdy schopnost komunikace či postřeh. Ne všechny aktivity měly své vítěze a ty nejlepší sloužily k pobavení všech a ke společné zábavě. K žákům primy se v rámci projektu „Začátek…“, který je finančně podpořen z rozpočtu města Příbor, opět přidalo i několik žáků kvinty. Tito aktivní a kreativní žáci pomáhali vyučujícím s programem. Pro žáky primy je to vhodný způsob, jak se seznámit se staršími spolužáky a získat informace o chodu školy od někoho jiného než od učitelů. Tento systém ve škole skvěle funguje již několik let. I dnešní instruktoři byli ještě nedávno v roli nováčků a sami tak zažili spolupráci se staršími žáky na kurzech. Kdo ví, k čemu zase oni inspirují dnešní primány.

logo_pribor

První ročníky

Začátek školního roku je pro žáky prvních ročníků plný seznamování, zorientovávání se a adaptace. Samozřejmě to vše od nich vyžaduje značné množství energie a často se bohužel nevyhnou ani stresu. Protože nechceme nikoho hodit do vody jen tak ve stylu „ukaž, co umíš“, rádi jim v této poměrně složité životní etapě pomáháme. Jedním ze způsobů, jak lze nováčkům začátek studia usnadnit, je vícedenní adaptační kurz. Pojďme si nastínit, co to takový adaptační kurz vlastně je.

Letošní adaptační pobyty se odehrály na chatě Bílá v Beskydech a byly určeny třídám 1.A a 1.B. Nejsme začátečníci, proto využíváme zkušeností z předchozích let a celou organizaci i program si zabezpečujeme sami ve spolupráci učitelů a žáků vyšších ročníků, kteří mají patřičné instruktorské zkušenosti. Oba kurzy byly finančně podpořeny z rozpočtu MŠMT v rámci projektu „One…“.

Aktivity byly zaměřeny na vzájemnou kooperaci ve skupině. Prověřovaly nejen fyzickou zdatnost, ale také odolnost a vytrvalost. Zkuste běžet do kopce a nahoře se ještě utkat s lanovými překážkami, po jejichž úspěšném překonání šplháte po laně strží stále výše… Další aktivity vyžadovaly pro změnu dobrou paměť. Bylo by pro vás odpočinkovým odpolednem naučit se dvě desítky básniček? A kdo nebyl na běh či „poezii“, mohl se realizovat při stavbě rozhledny, mostu či přistávacího modulu.

Nejen hry a soutěže jsou náplní kurzů. Tradičně zde realizujeme také praktický nácvik první pomoci. Umět poskytnout první pomoc by mělo patřit k základní životním dovednostem každého z nás.

Během šifrovacího závodu měli žáci možnost prověřit nejen svůj úsudek, ale také schopnost pozorovat a hledat. Krátký výlet na Charbulák jsme okořenili nutnou orientací v mapě a terénu. Vždyť svět není pouze on-line. Poslední večer bývá vždy vyloženě společenský. Jeho nejvýraznějším okamžikem je promítání krátkých videí, která žáci sami vymýšlejí, natáčí i upravují v průběhu kurzu.

Těch pět dní na Bílé s novými spolužáky uteklo rychle. Zůstává však nezapomenutelná zkušenost. Záleží na každém z účastníků, jak získané dovednosti využije ve svém studijním nebo osobním životě. Nicméně po pěti společných dnech strávených na kurzu odjíždí z Bílé stmelená a propojená parta, která může směle čelit následujícím čtyřem společným rokům na gymnáziu. Přátelství tady navázaná bývají často na celý život.

MSMT_logotyp_text_cz