Na Velkém Javorníku je prima

Začátek školního roku je pro žáky primy plný očekávání a představ. Jaká bude nová třída, co noví spolužáci, bude se mi tam líbit? Každý nový žák to prožívá podobně a záleží jen na něm a jeho nové třídě, jaké začátky to budou. Ve škole jim připravujeme co nejlepší podmínky pro to, aby tento start i další studium zvládli.

V průběhu prvního týdne školy se třída sešla s třídní učitelkou na adaptačním programu. Nováčci zjišťovali, co baví jejich nové spolužáky, co dělají ve volném čase a jaké mají představy o studiu na gymnáziu. Adaptační program je sice fajn, ale prostředí školy žáky stále ovlivňuje. Proto je již několik let neoddělitelnou součástí programu prvního týdne primy výlet na Velký Javorník. I letos jsme s žáky vyrazili k tomuto tradičnímu cíli. Cestou nahoru jsme šli přes pramen Jičínky. Jindy pohodová cesta byla lehce náročnější díky předchozí těžbě dřeva. Nahoře si všichni dali malou svačinku, vyběhli na rozhlednu a mohli se pokochat krásnými výhledy do krajiny. Změna je život, a tak jsme zpáteční cestu zvolili přes rozcestí Malého Javorníku. Pro některé to byl první výšlap na Javorník v životě. A už jen to je dostatečný důvod k tomu, proč podobné výlety pořádat.

K žákům primy se opět přidalo i pár žáků kvinty. Tito vybraní žáci pojedou s primou na adaptační kurz a budou vyučujícím pomáhat s realizací aktivit pro své nejmladší spolužáky. Tento systém skvěle funguje již několik let. Důkazem je fakt, že dnešní instruktoři byli ještě nedávno v roli nováčků a sami zažili spolupráci se staršími spolužáky na kurzech. Kdo ví, k čemu oni sami inspirují dnešní primány.

Mgr. Jiří Svoboda, metodik prevence