Adaptační kurzy 1.A a primy Masarykova gymnázia v Příboře

Stalo se dobrou tradicí, že začátkem školního roku odjíždějí nové třídy gymnázia na adaptační kurzy. I v tomto školním roce vyrazily třídy 1.A a prima na Bílou, kde jsou pro nás připravené ideální podmínky. Jednotlivé kurzy jsou součástí dvou projektů „Popojedem…“ a „Next…“, které jsou spolufinancovány z rozpočtu KÚ MSK. Tato dotace umožnila účast starších spolužáků, kteří se spolu s vyučujícími starali o program kurzů. Právě účast žáků z vyšších ročníků je ojedinělá a dle našich zkušeností i velmi přínosná pro další zapojení nových žáků do aktivit školy. Vždyť právě letošní „instruktoři“ jsou již druhou generací žáků, kteří se aktivně zapojují do prevence rizikového chování na gymnáziu. Tito žáci ještě nedávno byli sami v roli „nováčků“ a absolvovali podobné adaptační kurzy. Tato zkušenost a snaha pomoci, byla rozhodujícím faktorem pro jejich samotnou účast. Žáci z vyšších ročníků se zapojují do organizace adaptačních kurzů již třetím rokem a naše zkušenosti ukazují, že je to dobrá myšlenka, ve které chceme i nadále pokračovat.

Na prvním kurzu se velmi vydařilo počasí, a toto prodloužené léto jsme využili a prváky potrápili mimo jiné běhacími aktivitami. Nezůstalo samozřejmě jen u fyzické aktivity, ale žáci museli zapojit také mozek. Ať už při různých konstrukčních aktivitách či při propočítávaní nejlepších kombinací a možností.

Na druhém kurzu pro žáky primy sice počasí až tak nepřálo, ale i přesto je čekal velmi pestrý program. Občas jsme sice lehce zmokli, ale v zápalu hry to byla jen nepatrná drobnost. Podobně jako prváci i primáni střídali fyzické, konstrukční či kreativní aktivity. Na obou kurzech nechyběl také turistický výlet na Charbulák.

I přes náročné hry a nabitý program si žáci naši čas na vlastní aktivity a zájmy, ať již deskové hry, ping pong, četbu či rozhovory. Závěr kurzů patřil diskotéce, kterou si žáci organizovali sami. Oba kurzy probíhaly v přátelské a neformální atmosféře. Věříme, že tyto zkušenosti jsou nejlepším základem pro další společné studium na gymnáziu a třídní kolektivy budou i v dalších měsících a letech studia spolupracovat a fungovat stejně dobře, jako na těchto kurzech.

logo_msk_male