Chemici pod pěti kruhy

Před pár dny se definitivně uzavřely dveře za posledními soutěžícími, kteří se odhodlali změřit své znalosti a dovednosti v oblasti chemie s nadšenci z jiných škol. A jaký byl 55. ročník chemické olympiády z našeho pohledu?

Kromě nejvyšší kategorie A se naši žáci  zapojili do řešení všech dalších úrovní – B, C i D.

Kategorie D (pro nižší gymnázium) přenesla soutěžící do vesmíru, přesněji na planetu Mars. V rámci své mise se seznámili s mnoha plyny a jejich vlastnostmi. Celá expedice ve složení Anna Lambertová (T), Pavel Kerekeš (T), Magdaléna Havranová (Kv) a Michaela Kolářová (Kv) se po úspěšném zvládnutí úkolů školní části zúčastnila okresního kola. Zde se všichni čtyři umístili v první polovině výsledkové listiny. Nejlépe si vedla Anna Lambertová, která obsadila 2. místo a posléze byla vyslána reprezentovat naši školu v krajském kole v Ostravě. Ačkoli věkově patřila mezi mladší účastníky, zařadila se mezi úspěšné řešitele.

Kategorie C (pro 1. a 2. ročník střední školy) se zúčastnilo doposud nejvíce zájemců v historii. Úlohy jsou již tradičně zaměřeny na obecnou a anorganickou chemii. Největším oříškem se tentokrát stala termochemie. Nadějná chemička Matylda „zavařila“ mozkové závity žákům ve školním i krajském kole. Do Ostravy jeli naši školu reprezentovat  Jan Hamal (2.A), Jiří Šejnoha (2.A) a Filip Jiřík (Kt). Na půdě Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského se nejlépe dařilo Jiřímu Šejnohovi (2.A), který obsadil 11. místo. Filipovi i Honzovi uteklo zařazení mezi úspěšné řešitele jen velmi těsně.

Kategorie B (pro 2. a 3.ročníky střední školy), je pro svou náročnost určená skutečným nadšencům. Zapeklité úlohy jsou každoročně výzvou pro Adama Červenku (3.A). Stejně tak i letos si nemohl nechat ujít redoxní vlastnosti přechodných prvků a složité reakce organických sloučenin. S výsledkem, jakého dosáhl v krajském kole na Ostravské univerzitě, nebyl zcela spokojen. Bohužel se mu nepodařilo probojovat mezi úzkou skupinu úspěšných řešitelů. Nicméně vzhledem k jeho časové vytíženosti (připravuje se na krajskou soutěž SOČ) je jakýkoliv počet získaných bodů pozitivní.

Chtěli bychom poděkovat všem soutěžícím za účast a za vynikající reprezentaci školy. Věříme, že nabyté vědomosti a zkušenosti patřičně zúročí, a to nejen v rámci chemické olympiády.

Přejeme všem  mnoho úspěchů do dalších let!

Mgr. Iveta Ulčáková, předseda PK Ch