Fridays for future – studentská stávka

Dne 15. 3. 2019 se po celém světě konala mediálně sledovaná studentská stávka Fridays for future (Pátky pro budoucnost). I my jsme toho byli součástí. O co vlastně šlo?

Nápad vznikl v hlavě šestnáctileté Grety Thunberg ze Švédska, která začala místo školy chodit protestovat před parlament, protože většina starší generace nám stále říká, ať se co nejlépe učíme, abychom měli co nejslibnější budoucnost, ale sami nám často ničí životní prostředí tak, že žádnou budoucnost mít nemusíme. Cílem této středoškolské stávky nebylo podat konkrétní návrhy na záchranu životního prostředí, ale ukázat světu, že nám celá situace není ukradená a podpořit ty, kteří za životní prostředí jakýmkoliv způsobem bojují.

Jak celá akce proběhla u nás? Ráno kolem deváté jsme se všichni sešli na Masarykově náměstí v Ostravě s vlastnoručně vyrobenými transparenty (tak se dělo i v jiných městech ČR a po celém světě). Nikdo snad ani nevěřil, že počet zúčastněných středoškoláků a středoškolaček vyroste jen tady na tisícovku (celosvětová účast se odhaduje na 1,5 až 2 miliony). Po zahajovacím proslovu se dal masivní průvod do pohybu. Za bouřlivého pochodu ostravskými ulicemi jsme došli až na městskou radnici, kde jsme si vyslechli proslov pana starosty a dožadovali jsme se lepšího přístupu k životním podmínkám v Moravskoslezském kraji. Celý pochod trval nejméně hodinu a půl. Zakončili jsme jej minutou ticha pro planetu Zemi a s nadějí odjeli domů.

Jaroslav Neuwirth, 2.A

o

2019_Pátky pro budoucnost