Tři beskydské vrcholy

V polovině dubna jsme postupně vyrazili na tři beskydské vrcholy. Jako první si žáci druhých ročníků vyšlápli na Velký Javorník. Počasí nám úplně nepřálo, ale nepršelo, a tak se šlo docela dobře. Alespoň nám nebylo horko :). Jelikož jsme zkušení turisti, zvolili jsme přímou cestu lesem. Pár borců a borkyň zvolilo běh jako ideální pohyb vzhůru. Nebyl. Peloton vytrvalým tempem likvidoval jejich náskok a postupně převálcoval většinu uprchlíků. Nakonec jsme všichni zaparkovali v chatě, kde počasí a námraza neměly šanci. Posilnili jsme se, odpočali a mohli vyrazit zpět na vlak. Akce to byla povedená a všichni zúčastnění ukázali, že není špatného počasí, jen špatně připravený turista.

Další den jsme naložili žáky nižšího gymnázia (prima, sekunda, tercie a kvarta) a odjeli do Ostravice. Ten den jsme se rozhodli zdolat nejvyšší horu Beskyd. Tentokrát už svítilo sluníčko a šlo se o poznání veseleji. I Lysou horu chtěli někteří zdolat v poklusu, ale tohle je přece jen jiná liga a v první zatáčce to většina pochopila. Lehkou chůzí jsme zdolávali výškové metry a blížili se k cíli. Někteří lehce zaskočeni sněhem, který od poloviny výstupu pokryl celou stezku. Ale slunce svítilo silně, a tak jsme si poslední jarní sníh užívali jako zpestření cesty. Nahoře nás čekaly dvě horské chaty a místa bylo pro všechny dost. Tradiční občerstvení, odpočinek, vrcholové foto a směr dolů.

Třetí den jsme rozhodli zdolat Smrk. Jako ideální osazenstvo jsme zvolili první ročníky. Mladé, trénované a všeho schopné. Po překonání vodního toku jsme pokračovali neohroženě vzhůru. V horní části se objevil již očekávaný sníh. Úzké lesní chodníky ve svahu jsou dostatečně zajímavé i bez sněhu. Dneska to bylo opravdu náročné, ale naše volba tříd se ukázala jako prozřetelná. Všichni to zvládli a zdolali bez újmy vrchol Smrku. Občerstvení si zde museli všichni přinést na zádech, ale to dělá ze Smrku klidné místo k relaxaci. Bez restaurace a velkého množství lidí. Rozhledy do kraje a odpočinek byly nejlepší odměnou za předvedený výkon.

Během tří dnů jsme zdolali tři různé vrcholy Beskyd. Pro velkou část žáků to byl jejich první výstup na ten daný kopec a určitě ne poslední. Tyto výšlapy jsou již tradiční součástí výuky na naší škole a žáci mají možnost během studia zdolat mnoho turistických cílů u nás i v zahraničí.