Claude Monet – i my jsme si prohlédli jeho obrazy

Bylo to časně ráno v pátek 23. listopadu 2018, kdy jsme vyrazili spolu s žáky z kvinty a také s několika zájemci z vyšších ročníků na exkurzi do Vídně – města, které si oblíbí každý milovník umění a každý obdivovatel kulturních a historických památek.

Jízda sice byla trochu zdlouhavější a my jsme byli stále ospalí, ale naše první zastávka nám pomohla na všechno zapomenout. Vydali jsme se totiž obdivovat jedinečné dobové interiéry zámku Schönbrunn, který se stal letní rezidencí Habsburků. Součástí prohlídky byla možnost projít si zámeckou zahradu, která ani na podzim neztrácela na své kráse. Někteří z nás si stihli prohlédnout i přenádherný Gloriet a kochali se výhledem na celý barokní zámecký areál.

Poté jsme se vydali do samotného centra Vídně, kde už do nás adventní atmosféra doslova udeřila a kde jsme měli trochu času si odpočinout. Někteří si zašli do kavárny a kupříkladu u Sacher dortu diskutovali o krásách tohoto obdivuhodného města. Jiní se zas bezhlavě vrhli na nakupování, či se nechali unést scenérií slavných vídeňských vánočních trhů.

A pak už nás čekal náš hlavní cíl – návštěva galerie Albertina.

Obrovským lákadlem prohlídky byla výstava zakladatele francouzského impresionismu Clauda Moneta. Na vlastní oči jsme se přesvědčili o tom, jak Monet na svých obrazech pracoval se světlem a díky čemu se stal světoznámým umělcem a průkopníkem tohoto malířského směru. Velmi se nám líbily proslulé Monetovy Lekníny nebo kouzelně namalované pohledy na zimní krajinu.

V podvečer už jsme museli vyrazit na cestu domů. Jak už je ale zvykem, cesta zpět je vždy živější. Doprovázel ji totiž rozhovor o všem, co jsme ten den viděli a prožili.

V pozdních večerních hodinách jsme dorazili domů sice zcela vyčerpaní, ale spokojení.

Jana Cao Thanh Huyen, 1.A