Soutěž o nejlepší středoškolský časopis aneb Bylo nás tam pět

Je brzké středeční ráno devatenáctého září, kruhy pod očima ještě ani zdaleka nepozbyly své barvitosti a já už se společně s kolegy z Restartu a paní učitelkou Moravčíkovou vezu autobusem směrem na Třinec, kde nás čeká snad nejšťastnější událost roku 2018. A tou je potenciální přebírání cen za nejlepší středoškolský časopis v Moravskoslezském kraji.

Aby žádný z nás na cestě nestrádal, paní učitelka svědomitě nabízí kus jablíčka. Lucka nechtíc zůstat stranou nabízí dva roky mladý sušený zázvor. Po podrobné chuťové zkoušce uznávám, že má něco do sebe.

Minuty jízdy tak naštěstí plynou rychle a brzy se již ocitáme před třineckou městskou knihovnou (v roce 2015 nejlepší knihovnou v České republice, jak nám bylo mnohokrát připomenuto nejen hlavním organizátorem akce, proslulým a námi velmi oblíbeným Petrem Kantorem).

Po vřelém uvítání v hlavní hale se poroučíme a vydáváme se po schodech nahoru. Zde lze nalézt časopisy všech zúčastněných škol z celého kraje. Připnuty na kolíčcích čekají, až si je někdo přečte a zhodnotí, neboť každá redakce dává svůj hlas pro jeden z výtvorů v kategoriích základní a střední školy, bude tak vyhlášena i cena diváků. Čeho si však nelze nepovšimnout je stůl s občerstvením. Na jeho pravé polovině se nachází bohatá nabídka čajů a káv všech druhů a vůní, na polovině levé zase raut v podobě náhodně rozmístěných piškotů na talířku.

Oficiální zahájení nicméně proběhlo přesně podle očekávání… táhlo se. Avšak dozvěděli jsme se spoustu užitečných informací, například o workshopech a přednáškách, které měly teprve následovat. V nabídce se našel každý. V jedné místnosti se povídalo o efektivním využití sociálních sítí, v druhé pak o grafice v časopisu, jak jej vůbec vést atd. V místní galerii proběhl workshop slečny Evy Klusové o dobře známých „Fake News“ a jak je rozpoznat. Toho jsem se zúčastnil společně se zkušeným redaktorem Tomem Horečkou. Vřele doporučuji.

Těsně před třináctou hodinou se přešlo k samotnému vyhlašování. Odvedli jsme za posledního půl roku kvalitní práci? To se mělo ukázat za pár minut. A taky že se ukázalo… První místo v kategorii nejlepší časopis za střední školy! Nuže vstali jsme ze sedaček, přebrali ceny, odfotili se. Tím to ovšem nekončí. Sotva se usadíme zpátky, vyhráváme první místo za grafiku (díky míří k Alici Holáňové), proces se tedy opakuje. A do třetice všeho dobrého ještě jednou, tentokrát za druhé místo v onom hlasování redakcí.

Asi se ptáte, cože jsme to vlastně vyhráli? Nepočítaje diplomy, tak pár mírně irelevantních knížek (kupříkladu „Brno a Brňanky“), tričko, zápisníky, hrnek, pláštěnky v kuličkách připomínajících pokebally, minilékárničku; v neposlední řadě pak mnou oblíbenou nefunkční kalkulačku. Kéž bych se nebyl podíval a řídil se pravidlem: „Darovanému koni na zuby nehleď.“

Všeho všudy jsme ale velmi rádi a s úsměvy na tváři a potem na zádech se vracíme zpět do domovského okresu ověšeni cenami. Tímto děkuji všem zúčastněným členům výpravy, zbytku redakce, angažovaným učitelům, a samozřejmě panu řediteli za tisk čísel.

Radim Friedel, Ok, šéfredaktor Restartu