Adaptační kurzy 1.A a primy Masarykova gymnázia v Příboře

Stalo se dobrou tradicí, že začátkem školního roku odjíždějí žáci nových tříd gymnázia na adaptační kurzy. I v tomto školním roce vyrazily třídy 1.A a prima na Bílou, kde jsou pro nás připravené ideální podmínky. Oba kurzy jsou součástí projektu „Je fajn, když to funguje …“, který je spolufinancován z rozpočtu města Příbora. Tato dotace umožnila účast starších spolužáků, kteří se spolu s vyučujícími starali o program kurzu. Právě účast žáků z vyšších ročníků je ojedinělá a dle našich zkušeností i velmi přínosná pro další zapojení nových žáků do aktivit školy i města. Vždyť právě letošní „instruktoři“ jsou již druhou generací žáků, kteří se aktivně zapojují do prevence rizikového chování na gymnáziu. Tito žáci ještě nedávno byli sami v roli „nováčků“ a absolvovali podobné adaptační kurzy. Tato zkušenost a snaha pomoci byla rozhodujícím faktorem pro jejich samotnou účast. Žáci z vyšších ročníků se zapojují do organizace adaptačních kurzů již třetím rokem a naše zkušenosti ukazují, že je to dobrá myšlenka, ve které chceme i nadále pokračovat.

Na prvním kurzu se velmi vydařilo počasí, a toto prodloužené léto jsme využili a prváky potrápili s běhacími aktivitami. Nezůstalo samozřejmě jen u fyzické námahy, ale žáci museli zapojit také mozek. Ať už při různých konstrukčních aktivitách či při propočítávaní nejlepších kombinací a možností.

Na druhém kurzu pro žáky primy sice počasí až tak nepřálo, ale i přesto je čekal velmi pestrý program. Občas jsme sice lehce zmokli, ale v zápalu hry to byla jen nepatrná drobnost. Podobně jako prváci i primáni střídali fyzické, konstrukční či kreativní aktivity. Na obou kurzech nechyběl také turistický výlet na Charbulák.

I přes náročné hry a nabitý program si žáci našli čas na vlastní aktivity a zájmy, ať již deskové hry, ping pong, četbu či rozhovory. Závěr kurzů patřil diskotéce, kterou si žáci organizovali sami. Oba kurzy probíhaly v přátelské a neformální atmosféře. Věříme, že tyto zkušenosti jsou nejlepším základem pro další společné studium na gymnáziu a třídní kolektivy budou i v dalších měsících a letech studia spolupracovat a fungovat stejně dobře, jako na těchto kurzech.

logo_pribor