Beseda o české komunitě v rumunském Banátu

V zeměpisném semináři jsme tento rok začínali trochu netradičně. Hned v prvních dvou hodinách jsme se zúčastnili zajímavé besedy o místě, které nám do té doby bylo neznámé. Byl to Banát. Že nevíte, co to je a kde to je? My jsme do té doby také nevěděli. Tuto neznalost nám pomohl doplnit pan magistr Vladimír Kovář, který již dva roky působí v dané oblasti.

Co je tedy Banát? Je to oblast, jejíž hlavní centrum se nachází v Rumunsku při hranicích se Srbskem, další část leží ve východním Srbsku a malá část je i v Maďarsku.

Proč tam žijí Češi? Protože byl Banát v minulosti součástí Rakouska-Uherska a v této době se do oblasti dostali také Češi.

Toto a mnohem více jsme se o historii a geografických zajímavostech dozvěděli právě od pana Kováře, který zde působí jako učitel v místních školách a vyučuje tamní děti češtinu. Nejvíce jsme se dozvěděli o vesničce Einbentál, kde už několik let žije.

Dozvěděli jsme se i o jedinečném hudebním festivalu Banát. Na tento festival jsou z České republiky vypravovány dlouhé vlakové soupravy.

Měli jsme také možnost slyšet rumunštinu, protože s panem Vladimírem k nám zavítal i rodák z Einbentálu. Dozvěděli jsme se, jak se zde udržují české tradice, jak je těžké v této horské oblasti dnes žít.

Pan Kovář nás nalákal na krásnou přírodu a historické památky v oblasti. Takže se tam možná někteří z nás vydáme.

Lucie Veřmiřovská, 4.B