Mezinárodní výměnný projekt „Kennen wir uns?”

V pátek 10. června 2016 panoval v jazykové učebně našeho gymnázia od brzkých ranních hodin podezřelý ruch. Jeho příčinou byli žáci kvarty, kteří se pod bedlivým dohledem paní učitelky PaedDr. Evy Koďouskové a paní učitelky Mgr. Pavlíny Cviklové chystali na příjezd žáků vídeňského gymnázia GRG 21.

Rakušané přijeli do našeho města v rámci výměnného projektu s názvem „Známe se?”. Žáci obou škol si vybrali několik zajímavých témat, o kterých si v průběhu školního roku vyměňovali informace formou e-mailové korespondence v německém jazyce. Završením celé akce byla vzájemná návštěva, která proběhla v červnu tohoto roku. Myšlenka projektu vzešla od naší bývalé žákyně Evy Moravčíkové, která vystudovala německý jazyk a vykonávala roční stáž právě na vídeňském gymnáziu GRG 21.

Rakouští i čeští žáci s napětím očekávali první vzájemné setkání. Po oficiálním přivítání s předáním dárků a prohlídce školy následovala procházka centrem města a návštěva rodného domu Sigmunda Freuda i piaristických zahrad. Zbytek odpoledne a večer probíhal v režii hostitelských rodin. Sobotní program se nesl ve znamení tradičního studentského Majálesu, kterého se v rámci průvodu zúčastnili i naši hosté. Dokonce se naučili česky skandovat pokřik „My jsme kvarta”, se kterým vyrazili do příborských ulic. Zbytek dne byl opět organizován hostitelskou rodinou. Někteří žáci navštívili Štramberk či Technické muzeum v Kopřivnici, jiní se podívali do Dolní oblasti Vítkovic. V neděli přišlo na řadu loučení. Ovšem ne nadlouho.

V pátek 17. června 2016 totiž naši žáci nasedli do vlaku a po tříhodinové cestě vystoupili na vídeňském hlavním nádraží. Následovalo přivítání s prohlídkou školy a fotbalový zápas na školním hřišti. Velká část náplně třídenního pobytu byla připravena rodinami žáků vídeňského gymnázia. Žáci si prohlédli historické centrum Vídně, navštívili zábavný park Prátr nebo zoologickou zahradu na zámku Schönbrunn, jiní dali přednost nakupování či návštěvě koncertu.

Žáci plánují udržovat kontakt i nadále a někteří se dokonce domluvili na dalším setkání v průběhu prázdnin, tentokrát už plně ve vlastní režii. Doufáme, že se žákům díky těmto dvěma pobytům podařilo nalézt odpověď na klíčovou otázku celého projektu “Známe se?”.

kennen_16