Vítězství v mezinárodní soutěži „Co víš o československých legiích?“

Dne 9. června 2016 proběhlo v Kapitulní (Obřadní) síni Vojenské nemocnice v Brně-Zábrdovicích finále 15. ročníku tradiční mezinárodní soutěže „Co víš o československých legiích? – Čo vieš o československých légiách?“, jehož se zúčastnili také dva žáci našeho gymnázia. Konkrétně šlo o tradiční reprezentanty, Terezu Gottwaldovou ze sexty a Romana Borovičku ze septimy.

Přestože se do čtvrtfinálových, semifinálových a finálových bojů v rámci první kategorie (žáci základních škol a jim odpovídajících ročníků víceletých gymnázií) reprezentantka naší školy neprobojovala, i tak jsme měli velký důvod k radosti, neboť druhou kategorii naši zástupci zcela ovládli. V rámci semifinálového kola dokázal totiž ve druhé kategorii zvítězit Roman Borovička následován Terezou Gottwaldovou a ve finálových bojích tzv. open kategorii, která zahrnovala vždy po pěti nejlepších soutěžících z obou kategorií, si oba naši reprezentanti pořadí vyměnili. Roman Borovička tedy obsadil v absolutním pořadí druhé místo a s výrazným náskokem zvítězila Tereza Gottwaldová. Její triumf náležitě ocenili nejen přítomní účastníci, pedagogové a hosté, ale i samotní organizátoři, neboť Tereza všechny udivila svými až encyklopedickými znalostmi, připomenuto také bylo, že se stala po dlouholeté nadvládě hochů teprve druhou vítězkou v rámci celé historie soutěže.

Oběma účastníkům děkujeme za vynikající výkony, kterými se prezentovali v průběhu všech kol (tedy i dvou kol školních, která předcházela samotným finálovým bojům), a srdečně jim gratulujeme k dosaženým výsledkům. Při této příležitosti nelze opomenout též vynikající práci organizátorů soutěže na čele s Ing. Miloslavem Alexejem Fryščokem, bez jejichž obětavého přístupu by tato mezinárodně uznávaná soutěž nemohla být realizována.

legie_16