Školní rok 2017/2018 z pohledu zeměpisných soutěží

Okresního kola tradiční Zeměpisné olympiády se v letošním roce zúčastnilo celkem 5 zástupců Masarykova gymnázia. Jednalo se o vítěze čtyř kategorií školního kola a jednoho postupujícího z 2. místa, konkrétně o Jáchyma Kohouta z primy (kategorie A), Natálii Bajerovou ze sekundy (kategorie B), Vojtěcha Dořičáka z kvarty (kategorie C) a dva zástupce vyššího gymnázia – Ondřeje Huvara ze septimy a Daniela Komárka ze 3.A (kategorie D).

Nejúspěšnějším řešitelem okresního kola byl z našich žáků Vojtěch Dořičák, který získal 2. místo a postup do krajského kola. Zde obsadil pěknou 6. příčku.

o

Soutěž Eurorebus probíhala v několika úrovních. Žáci školy nejprve museli projít sítem tří korespondenčních kol, a to v kategorii školních tříd nebo jednotlivců. Po jejich úspěšném vyřešení a získání dostatečného počtu bodů následovalo kolo krajské. Do něj   postoupily v letošním roce třídní kolektivy reprezentované vždy trojicí zástupců.

Třída sekunda, zastoupena Davidem Šumberou, Pavlem Kerekešem a Matějem Kulihou, obsadila v krajském kole 36. místo, kvarta, zastoupena Vojtěchem Dořičákem, Emmou Marií Strakošovou a Janou Pikulíkovou získala 16. místo a kvinta, zastoupena Jakubem Holendou, Tomášem Masopustem a Danielem Žárským se umístila na 22. pozici.

o

Soutěž Geologické kladívko je každoročně vyhlašována Geologickou fakultou TU VŠB Ostrava. Připravuje ji Geologický pavilon prof. F. Pošepného. Tříčlenný tým nejprve vypracuje korespondenční testovou práci, a pak je na základě získaných bodů nominován do druhé části soutěže. Ta se skládá z teoretické a praktické části. Barvy naší školy hájili žáci 3.B Hynek Loskot, Barbora Petruniaková a Michaela Sadílková, kteří obsadili při konečném účtování pěkné 3. místo.

Všem uvedeným žákům děkujeme za reprezentaci školy.

PK zeměpisu