VZPoura úrazům

Jednoho krásného květnového dne (18.5.2016) do naší školy zamířili ambasadoři VZPoury, aby ukázali žákům něco ze života vozíčkářů a postižených. Nikdo z nás nevěděl, co čekat, jak bude setkání spojené s besedou probíhat, či jestli nás bude vůbec bavit. Besedu jsme realizovali v prostorách školní tělocvičny, která je bezbariérová a umožňovala tak bezproblémový pohyb našich hostů. Již samotný příjezd ambasadorů vzbudil zaujetí. To když na palubovku haly vlítnul vozíčkář, bravurně se propletl mezi lavicemi, ovládal vozíček jednou rukou a vypadal dost vesele. Takhle si většinou postižené nepředstavujeme. Lehkost a dovednost, s jakou se pohyboval, upoutala pozornost žáků a nic tedy nebránilo začít s besedou.

Úvodem se žáci seznámili s životními osudy obou ambasadorů. Jak žili před tím a co se jim stalo, než skončili upoutáni na invalidní vozík. Vyslechli si, co všechno po takovém úraze probíhá hlavou člověka, který již nebude nikdy chodit. Dozvěděli se, jak probíhala léčba a rekonvalescence. Co se muselo změnit, aby se dotyčný zase mohl věnovat svým zájmům, a jak se vyrovnat s tím, že některé koníčky již nikdy nemůže dělat. Jak se v jeden okamžik změní celý život. Oba ambasadoři promítali svá videa ze závodů na čtyřkolkách, lyžování či jiných aktivit. Ukázali, že aktivní život můžete mít i na vozíku. Samozřejmě s tím jsou spojeny obtíže, jež zdravý člověk nemá a nevnímá. Na závěr si mohli žáci vyzkoušet jízdu na invalidním vozíku a jeho ovládání, projížděli slalom a převáželi různé předměty. Ukázalo se, že to není úplně jednoduché, a o to více vynikly dovednosti, které prezentovali oba mladíci.

Jsme rádi, že se u nás ve škole zastavili na své cestě a představili nám život s postižením. Dokázali, že tím život nekončí, jen začíná jeho nová etapa.

Celá akce proběhla pod záštitou VZP. Projekt VZPoura úrazům usiluje o prevenci úrazů u dětí a mladistvých pořádáním edukačních setkání s hendikepovanými pracovníky VZP ČR.