Překládáme z němčiny do češtiny

Katedra germanistiky Filozofické fakulty Ostravské univerzity každoročně  pořádá překladatelskou soutěž pro střední školy. Letos soutěž zaujala také žáky čtvrtého ročníku čtyřletého studia našeho gymnázia.

Mohli si vybrat ze tří nabízených německých textů. Největší zájem byl o odbornou oblast s tématikou „Školní řád na Herderschule v Bad Pyrmont“ (Schulordnung – Herderschule Bad Pyrmont), kterou si vybraly Eliška Pavlíková, Karolína Kostelníková, Michaela Milčinská a Tereza Dobiášová. Zájemci o žurnalistiku, Adam Šimela, Nikola Polášková a Patricie Cagášková, sáhli po textu z německého tisku „Podezření z hromadného dopingu v běhu na lyžích“ (Massiver Doping –  Verdacht im Skilanglauf).

To, že našim žákům nechybí jak kreativita či zběhlost v německém jazykovém prostředí, tak i bohatá slovní zásoba v českém jazyce, nakonec dokázali Eliška Pavlíková a Adam Šimela, kteří získali cenu za vydařený překlad.

Jsme přesvědčeni, že forma překládání německých textů přinese zúčastněným žákům nové zkušenosti a možnosti využití němčiny i v jejich dalším studiu.

Děkujeme všem žákům za příkladnou reprezentaci naší školy!