OXYPHENBUTAZONE aneb scrabblové žně

Ptáte se, co slovo v názvu znamená a co má společného se Scrabblem? Jedná se o anglický název sloučeniny a zároveň o nejhodnotnější slovo v anglickém Scrabblu. Bohužel ani letos se ani v jednom ze scrabblových turnajů nikomu nepodařilo uhrát tento výraz, jehož hodnota může v příhodné konstelaci při položení přes několik násobných polí dosáhnout až 1778 bodů.

Ač ne tak vysoce honorované, i přesto se nejen našim hráčům povedly jiné tahy, kterými dokázali překvapit své spoluhráče.

Přesvědčit se o tom mohli hráči na konci ledna během 3. ročníku okresního turnaje základních škol, kde se Vojtěch Dořičák a Petra Milčinská z kvarty umístili na 1. a 3. místě. Mezi ně se vklínila Klára Šprochová, žačka ZŠ Sv. Zdislavy z Kopřivnice. Díky oběma našim hráčům získala naše škola 1. místo, následovaná výše zmíněnou ZŠ Sv. Zdislavy a příborskou ZŠ Npor. Loma. Celkem se turnaje zúčastnilo 13 škol.

Podobný průběh měl i 6. ročník krajského turnaje pro střední školy, kde se našim hráčům také podařilo uspět v konkurenci dalších čtrnácti škol. Klára Chvílová z oktávy, jejíž jméno se objevuje v kontextu scrabblových turnajů pravidelně, se po dvou letech vrátila na piedestal, když uhájila 1. místo. Za druhou hráčkou turnaje, Johanou Filipovou z českotěšínského gymnázia, kde to s anglickým Scrabblem myslí taktéž evidentně velmi vážně, se umístil Tomáš Masopust z kvinty. Společnými silami se tak Kláře a Tomášovi podařilo pro naše gymnázium získat 1. místo, na stříbrné a bronzové pozici se pak umístily Gymnázium Český Těšín a hlučínské Gymnázium Josefa Kainara.

Všem našim hráčům gratulujeme ke skvělým výsledkům a děkujeme za příkladnou reprezentaci.

o

Rádi bychom také poděkovali sponzorům, jmenovitě potom:

  • British Council Czech Republic
  • Cambridge University Press v zastoupení nakladatelství Fraus
  • město Příbor
  • GYPRI, o.p.s
  • Oxford University Press

o

A máte-li zájem, můžete se podívat i na krátkou reportáž z turnaje (od 11:55).

o

logo_pribor