Geografická exkurze

Stalo se už tradicí, že žáci třetích ročníků a septimy vyrážejí každoročně v jarním termínu na exkurzi po Moravskoslezském kraji se zaměřením na výrobní činnosti. Cílem exkurze je, aby se žáci seznámili s chodem známých firem a poznali pracovní podmínky v nich.

Letos jsme se jeli podívat do podniku Hyundai, který reprezentuje strojírenskou výrobu. Marlenka a Nošovice jsou pak reprezentanty potravinářství. Bylo docela náročné absolvovat všechny tři prohlídky během jednoho dne, ale z každé z nich si žáci odnesli zajímavé postřehy.

Hyndai
Po zhlédnutí filmu o výstavbě podniku jsme vybaveni ochrannými pomůckami projížděli jednotlivé haly firemním vláčkem a seznamovali se s výrobním procesem. Obdivovali jsme přesnou práci robotů a zároveň si uvědomili, že jen díky absolventům studia technických oborů bylo možné něco takového vyvinout.

Marlenka
Jde o příklad podnikatelského úspěchu firmy, která původně začínala v kuchyni majitele. I tady někdo vymyslel a sestrojil docela „vymakanou“ linku na pečení dortů, o jejichž kvalitě nelze při ochutnávce pochybovat.

Pivovar Radegast
V Nošovicích jsme naopak poznali, co je to tradice a zopakovali si v praxi učivo z chemie o vaření piva. Ale i tady inovují výrobu a nová stáčecí linka už byla v záběhu.

Je určitě ku prospěchu věci občas vyrazit ze školních lavic do praxe a zamyslet se nad tím, kterým směrem a na jaké vysoké školy se v blízké budoucnosti budou naše kroky ubírat ….

geogr_exk_16