Vídeňská kulturní a historická mozaika

Společně s některými žáky tříd 1. A a kvinty jsme během adventu vyrazili na jednodenní výtvarnou exkurzi do Vídně.

I když byl čas (4:45), plánovaného odjezdu z Příbora, značně nepohodlný, shodli jsme se s ostatními na tom, že za to stojí i následná mírná spánková deprivace.

Kdybych měla popsat první dojem z rakouského hlavního města jedním slovem, bylo by to jednoznačné „WOW“. Historie a kultura na nás doslova „dýchaly“ na každém kroku.

První zastávkou na naší kulturně–historické exkurzi byl zámek Schönbrunn, letní sídlo Habsburků. Během prohlídky nám předával informace o zámku užitečný audioguide. Díky Bohu za něj, protože ztratit se by bylo v rozsáhlých zámeckých komnatách velmi jednoduché a navíc jsme se dozvěděli spoustu nevšedních detailů ze života na habsburském sídle. Mimořádně zajímavé byly třeba ty, které popisovaly životní osud Marie Terezie a její rodiny. Kupříkladu, že přivedla na svět jedenáct dcer, ale pouze jedna mohla uzavřít sňatek z lásky. Byla jí Marie Kristina, o níž se ještě zmíním později.

Po prohlídce čtyřiceti autenticky vybavených místností jsme si prohlédli okolní zahrady a prošli také adventní trhy před zámkem. Přemrštěné ceny suvenýrů nás nepřekvapily, a tak jsme se jimi s ledovým klidem pouze kochali a nasávali atmosféru Vánoc.

Cestou do centra Vídně jsme obdrželi mapy s označenými stěžejními body naší trasy a náhle jsme se octli přímo v srdci města. Na chvíli jsme se mohli nechat „unést“ vánoční atmosférou, odpočinout si a nabrat síly na odpolední program.

Na závěr následovalo největší lákadlo dne. Návštěva galerie Albertina založené v 18. století Marii Kristinou (dcerou Marie Terezie) a jejím manželem vévodou Albertem Sasko-Těšínským. Hlavním důvodem návštěvy byla výstava děl Raffaela Santiho, významného italského renesančního malíře a současníka takových renesančních velikánů, jakým byl například Michelangelo Buonarroti. Sbírka vystavených děl byla opravdu obsáhlá. Prohlédli jsme si malby i studie k freskám. Nejvíce pozornosti zasluhovala místnost s přípravnými kresbami k nástěnným malbám v papežských komnatách (stanzách) ve Vatikánu. Skicoval si pečlivě každou část těla i architektury do naprostého detailu.

V podvečerních hodinách se čas exkurze naplnil. Zatímco jsme plni dojmů přemítali a debatovali nad zážitky, autobus nás již vezl zpět k našim domovům. Vzpomínky na exkurzi jsme upevnili konzumací  posledních zbytků Sacher dortu a pozdě večer jsme se unavení, ale spokojení, vrátili domů.

Barbora Pobijaková, 1. B