Restart se zařadil mezi nejlepší školní časopisy v republice

Vyhlášení soutěže Školní časopis roku proběhlo 10. listopadu v rámci Multimediálního dne na Katedře mediálních studií a žurnalistiky v Brně. Restart, školní časopis Masarykova gymnázia, obdržel 3. místo v kategorii středoškolských časopisů a 3. místo za celkový obsah. Řadí se tak mezi nejlepší v republice.

Multimediální den s podtitulem Nové technologie v médiích a zapojení veřejnosti byl tradičně navštíven z velké části právě středoškolskými žáky, kteří si, stejně jako jejich starší protějšky, mohli vybrat z třiceti workshopů a přednášek. Ty vedli zástupci z předních redakcí, jako je Česká televize, Český rozhlas, Deník, Mladá fronta DNES, Seznam zprávy nebo Hospodářské noviny. Účastníci si mohli vyzkoušet práci s drony, roli televizního reportéra nebo třeba natočit jeden díl satirického pořadu novináře Jindřicha Šídla Šťastné pondělí. Redakce měly své zastoupení i v atriu katedry, kde rozmístily své informační stánky, aby se budoucí novináři mohli informovat o podmínkách práce v médiích. Vedle probíhala výstava školních časopisů a mezi nimi i ten náš, Restart.

Ze samotného programu se dá usoudit, že vyhlášení bylo jen příjemnou tečkou za obohacujícím dnem plným příležitostí. Z celkových 422 školních časopisů se náš Restart umístil mezi dvacet dva nejlepších středoškolských a dokonce vyhrál třetí místo v celorepublikovém klání. Do něj jsme byli vysláni reprezentovat Moravskoslezský kraj, který nás vyhodnotil Absolutními vítězi.

Diplomy, které nyní visí v prvním poschodí gymnázia, ani zdaleka nevyjadřují práci studentů, za kterou jim byly uděleny. Ta se totiž ocenit nedá. Ne teď, ne touto kompeticí. Za rok na pozici šéfredaktorky jsem měla skvělou možnost poznat mladé talentované lidi v redakci, kteří s úctyhodnou vůlí pracují na každém čísle, dobrovolně se obohacují poznatky a tříbí svou argumentaci. Ti technicky zdatnější pak doprovázejí periodikum o aktuální fotografie a dávají celému dílu správný kabátek, za což jim patří obrovské poděkování.

Melánie Klvaňová, 4.A