Masarykovo gymnázium otevřelo dveře pro veřejnost

Rok se s rokem sešel, a tak zaměstnanci a žáci Masarykova gymnázia připravili na poslední listopadový víkend tradiční dny otevřených dveří. Během pátečního odpoledne a sobotního dopoledne se dveře školy otevřely pro bezmála 300 návštěvníků, mezi kterými byli nejen zájemci o studium a jejich rodiče, ale i absolventi našeho gymnázia. Pro všechny byl připraven bohatý a rozmanitý program.

Hned po vstupu jistě na každého návštěvníka dýchla historie. Ve vestibulu byla instalována výstava věnovaná Tomáši Garriguu Masarykovi, od jehož smrti letos v září uplynulo již 80 let. Kromě toho si hosté mohli v jedné ze tříd díky starým tablům a fotografiím připomenout historii školy. Chodba v přízemí byla plná rozličných vůní, které se linuly jednak z učebny chemie a z chemické laboratoře, jednak z učebny francouzského jazyka, ve které žáci připravovali originální francouzské palačinky. V tělocvičně byly prezentovány sportovní kurzy pro děti.

Zájemci o studium se nejvíce pohybovali v blízkosti informačního centra v prvním patře. Zajímali se o učební plány, studijní literaturu, podmínky přijímacího řízení a možnosti přípravy na přijímací zkoušky. Masarykovo gymnázium nabízí přípravné kurzy pro žáky 9. tříd základních škol k přijímacím zkouškám na střední školu z matematiky a českého jazyka. Kurzy proběhnou od konce ledna do začátku dubna 2018 a jsou určeny všem zájemcům o studium na naší nebo jiné střední škole. Podrobnější informace včetně přihlášky naleznete na webových stránkách školy (www.gypri.cz).

V učebně anglického jazyka se mohli návštěvníci občerstvit čajem, popovídat si s lektorem angličtiny a vyzkoušet si anglickou verzi hry Scrabble, v učebně zeměpisu prověřit své znalosti ve vědomostí soutěži, v učebně fyziky být svědky zajímavých pokusů a v učebně biologie nahlédnout do mikroskopu a podstoupit měření tlaku či vitální kapacity plic. V učebnách jednotlivých cizích jazyků byly k dispozici informace o jazykových kurzech pořádaných pro veřejnost. Velký zájem byl také o přednášku Mgr. Petra Caloně na téma “Fenomén nepravdivých zpráv (Fake News)”. Z návštěvy školy si mohli hosté odnést i drobný dárek s vánoční tematikou, a to dokonce vlastnoručně vyrobený ve výtvarné dílně.

V horním patře školy byla hostům představena první chromebooková učebna v České republice a také naše novinka – školní aplikace Gypri pro mobilní zařízení. Zároveň se mohli seznámit s uměleckými aktivitami školy. V jedné ze tříd byla umístěna výstava maleb z letošního krajinářského kurzu i další originální práce mladých umělců. V aule proběhla zkouška Komorního sboru MGP a zkouška pěveckého sboru Valentin, který vznikl ve spolupráci s městem Příbor a je tvořen žáky školy a zájemci z řad veřejnosti. V pátek zároveň proběhlo vystoupení školního divadelního souboru Žluté S.A.K.O.

Pokud byste se k nám rádi podívali i vy, budete mít šanci hned zkraje příštího roku. Další den otevřených dveří se uskuteční ve středu 7. 2. 2018. Těšíme se na vaši návštěvu.