Nehoda či úraz? Doufám, že bude poblíž někdo od nás …

Zatímco naši žáci si prázdninový čtvrtek užívali doma nebo venku, my jsme tento krásný podzimní den strávili ve škole. Tentokrát jsme si ale vyučovací proces vyzkoušeli z druhé strany, protože nás čekalo školení první pomoci.

Záchranáři z Kvalifikační a personální agentury, o. p. s. si pro nás připravili velmi zajímavé školení plné praktických ukázek. Přijeli vybaveni figurínami, abychom si mohli všichni vyzkoušet správnou techniku provádění srdeční masáže a dýchání z úst do úst. Dále se s námi podělili o řadu osvědčených triků, které se jim osvědčily při ostrých zásazích v praxi. Oba přednášející byli skvěle připraveni, trpělivě odpovídali na všechny naše dotazy a svá doporučení vždy srozumitelně objasnili. Nás samozřejmě nejvíce zajímaly konkrétní postupy při úrazech, ke kterým může dojít přímo ve škole – ať už v tělocvičně, v chemické laboratoři nebo při běžném provozu na chodbách a ve třídách.

Ač to ráno nevypadalo a mnozí si mysleli, že vše již slyšeli mnohokrát, nakonec nikdo z nás prázdninového času stráveného ve škole nelitoval.

První pomoc ale není pouze záležitostí vyučujících. Každoročně proto s žáky pravidla první pomoci opakujeme a hlavně nacvičujeme v rámci preventivních kurzů a hodin tělesné výchovy. Vytváříme modelové situace různých zranění a necháváme žáky-záchranáře, aby se o „zraněné“ postarali. Zpočátku si většinou neví rady, postávají nad „zraněnými“ a diskutují, co udělat nejdříve a co naopak odložit. Mezitím však ubíhají drahocenné sekundy a minuty. Po několika takovýchto „záchranářských cvičeních“ se reakce v kritických chvílích zrychlují a postupy se stávají více automatické.

Doufejme, že ani my, ani naši žáci nebudou v dohledné době nic z naučených dovedností potřebovat. Pokud už ale k něčemu dojde, tak doufejme, že se nám všem podaří situaci zvládnout pohotově a s chladnou hlavou.