English Scrabble Tournament 2016

Dne 30. března 2016 se v aule Masarykova gymnázia v Příboře uskutečnil již 4. ročník Gypri Scrabble Tournament. Jedná se o meziškolní oblastní turnaj v anglické verzi hry Scrabble. Turnaj je aktivitou učitelů anglického jazyka na naší škole, kteří hru Scrabble běžně využívají v rámci hodin anglického jazyka jako metodu pro rozšiřování slovní zásoby žáků.
V letošním roce se turnaje zúčastnilo 11 středních škol z Moravskoslezského a Zlínského kraje. Princip turnaje je jednoduchý. Každá škola vysílá 2 zástupce z řad svých žáků, kteří soutěží jako tým reprezentující školu, a současně hraje i každý sám za sebe. Sporné situace pomáhá rozhodnout rodilý mluvčí anglického jazyka, který na naší škole působí. Získané body jsou ihned po odehrání tahu zaznamenány prostřednictvím chromebooků, hráči tak stále vidí aktuální pořadí na televizní obrazovce. Při tomto interaktivní způsobu zaznamenávání nahraných výsledků není nouze o vzrušující okamžiky, kdy se pořadí soutěžících neustále přelévá. Ačkoliv se oproti minulému ročníku zúčastnilo o něco méně škol, bylo vidět, že se přání našeho gymnázia, rozšířit Scrabble do výuky i na dalších školách, daří plnit a dle výsledků je zřejmé, že všichni hráči tuto hru bravurně ovládají a jsou velmi ostřílení.

Naši školu reprezentovala Klára Chvílová ze sexty, která v konečném účtování obsadila příčku nejvyšší, bronz pak patřil Pavlíně Štefkové ze septimy, která za druhým hráčem turnaje zaostala o pouhé 2 body. Díky jejich výkonům naše škola tento rok turnaj s přehledem vyhrála.

Výsledné pořadí po tuhých bojích a třech hodinách intenzivního soustředění je následující:

kategorie jednotlivci
1. místo Klára Chvílová (Masarykovo gymnázium, Příbor, p.o.)
2. místo Ondřej Poláček (Gymnázium Františka Palackého, Valašské Meziříčí)
3. místo Pavlína Štefková (Masarykovo gymnázium, Příbor, p.o.)

kategorie školy
1. místo Masarykovo gymnázium, Příbor, p.o.
2. místo Gymnázium, Havířov – Podlesí, p.o.
3. místo Gymnázium Františka Palackého, Valašské Meziříčí

Závěrem bychom chtěli poděkovat zejména žákům školy, kteří se podíleli na přípravě a organizaci turnaje. Bez jejich pomoci by turnaj bezesporu neměl tak pohodovou atmosféru. A děkujeme také městu Příbor a GYPRI o.p.s. za finanční příspěvek na organizaci turnaje.

Průběžné i finální výsledky naleznete zde.
Fotky z akce naleznete zde.