Příroda nemá prázdniny, exkurze červnem nekončí

Příroda si žije po svém, mnoho svých krás vystavuje na odiv v době prázdnin, kdy je škola pro žáky zavřená. Jde vlastně o výzvu, kterou jsme přijali – v červenci i v srpnu byl pro bývalé i budoucí žáky biologických seminářů pořádán přírodovědný výlet do Beskyd. 11. července 2017 jsme se vydali z Horní Bečvy přes Martiňák a Zadní Mečovou do Čeladné, 24. srpna 2017 pak ze Starých Hamrů na Doroťanku, Bílý kříž, Visalaje a Gruň.

První výprava byla více požitková, Beskydy nám nabídly záhony jahod, borůvek, ale také krátkou průtrž mračen. Dozvěděli jsme se o významu ovcí pro zachování horských luk. Málokdo ví, že beskydské horské louky jsou často tvořeny smilkovými trávníky, které jsou vzácným biotopem v rámci celé Evropy.

V Čeladné nás pozval do kavárny starosta Pavol Lukša. Debata se přirozeně točila kolem českého školství a studijních plánech našich maturantů. Na nádraží jsme pak měli možnost vidět a poslouchat stehlíka a sledovat ukázku parkourového umění Martina Stani.

Druhá výprava byla expedicí s cílem objevit na beskydském rašeliništi masožravou rosnatku okrouhlolistou (Drosera rotundifolia). Díky své masožravosti dokáže získávat dusíkaté látky z těl lapeného hmyzu a není tedy závislá na dusíku rozpuštěném v půdním roztoku. Nepotřebuje žádné mohutné kořeny, stačí se přichytit v porostu mechu rašeliníku. Nejrychlejším pátračem se ukázal být čerstvý maturant Jiří Valušák, kterému po příchodu na rašeliniště netrval objev drobné rosnatky (listová růžice neměřila více než 3 cm) ani minutu. Kvetoucí jedince jsme sice již neobjevili, podařilo se nám však nalézt plodící stvoly se semínky.

Užili jsme si také nádherných výhledů z Gruně, kdy jsme měli možnost pozorovat Malou Fatru a vysvětlit si, proč mají hory na Slovensku daleko ostřejší vrcholy než hory v Čechách. S povděkem jsme také využili skutečnosti, že tato oblast Beskyd vyniká obzvláštní hustotou výskytu pramenů a studánek. Opět jsme se mohli příležitostně věnovat ornitologii, na snímek tentokrát vyčkal nádherný ťuhýk. Ačkoli se už srpen chýlil ke konci, podařilo se nám i během tohoto výletu absolvovat borůvkovou svačinu. Končili jsme ve Starých Hamrech – sice utahaní, ale spokojení.

Pro účastníky z řad současných žáků přispěje akce k plynulosti začátku výuky v novém školním roce, neboť jejich prvním předmětem v novém školním roce bude shodou okolností právě biologický seminář.

Mgr. Pavel Netušil, vyučující biologického semináře