Globální rozvojové vzdělávání v naší škole

Naše škola již dlouhou dobu zapojuje do výuky problematiku globálních souvislostí. Snažíme se žáky upozornit na problémy související s globálním obchodem, s těžkými podmínkami lidí v rozvojových zemích, kteří pěstují a zajišťují pro nás tak samozřejmé pochutiny jako jsou káva, čokoláda, banány nebo tak běžnou věc, jako je bavlněné oblečení.

Záměrem této výchovy je, aby žáci získali informace o podmínkách, v jakých musí lidé pracovat a o tom, že práce v rozvojových zemích často ohrožuje zdraví. O práci malých dětí, které sbírají kakaové boby, aniž by samy v životě někdy ochutnaly čokoládu. O vlivu reklam na spotřebitele a mnoha dalších problémech, jako třeba ničení přírody ve jménu spotřeby. Chceme, aby si žáci vytvořili představu, jak složitá je cesta výrobků běžné spotřeby po světě, než si je koupíme v obchodě. Uvedli jsme jen ukázku problémů, na které je třeba upozornit. Žáky o nich necháváme přemýšlet, vedeme s nimi diskuzi a chceme, aby si na problematiku vytvořili vlastní názor. Uvítáme, když sami navrhnou nějaké řešení.

V rámci globálního rozvojového vzdělávání již 7 let spolupracujeme s neziskovou organizací ARPOK o.p.s. Naše spolupráce je široká. Jednak se naši pedagogové zúčastnili mezinárodního projektu, ve kterém vytvářeli výukové materiály s uvedenou problematikou. Další aktivitou je účast na seminářích pořádaných organizací ARPOK. Velmi vítáme každoroční projektový den „Neviditelná ruka trhu“, který je určen pro žáky druhých ročníků a je zajištěn přímo organizací ARPOK.

V letošním roce jsme ve škole instalovali putovní výstavu organizace „Na Zemi“, pod názvem „SUPERMARKET SVĚT“, která hravou formou přispěla ke zlepšení pohledu žáků na výše uvedené problémy. Výstavu zhlédly všechny ročníky, kromě ročníku maturitního, a vyvolala u žáků živou diskuzi.

 

video z výstavy naleznete zde